POZDRAV BISKUPA ŠKVORČEVIĆA NA POČETKU EUHARISTIJSKOG SLAVLJA NA SVETKOVINU SV. TEREZIJE

Požeška Katedrala, 15. listopada 2023.

Poštovana i draga braćo i sestre!

Na dan svoga prijelaza s ovoga svijeta u vječnost okupila nas je u požeškoj Katedrali oko Isusove žrtve ljubavi na oltaru sv. Terezija iz Avile. Nazivala je sebe Terezijom od Isusa, kako bi posvjedočila da je posvema njegova, te i nas ohrabrila da budemo takvi. Svima vam od srca čestitam svetkovinu sv. Terezije od Isusa, posebno kanonicima Stolnog kaptola sv. Petra koji pripravljaju biskupijska slavlja i na njima sudjeluju u ovom njezinu hramu, vjernicima požeške Župe na čelu sa župnikom i suradnicima, građanima Grada te učenicima i djelatnicima Katoličke gimnazije u Požegi kojima je ona nebeska zaštitnica. Siguran sam da vam se ona svima raduje i  zahvaljuje Bogu što vas je izabrao da budete njegovi u Isusovoj Crkvi, u Požeškoj biskupiji, u ovome Gradu.  Terezijo, hvala ti što nas podsjećaš čiji smo na zemlji, što nas uvjeravaš da je našem srcu samo Bog dostatan i što nas štitiš da ostanemo njegovi u prolazu ovim svijetom, kako bismo bili s tobom dionici zajedništva svetih u vječnosti.

S osobitim poštovanjem i radošću pozdravljam predvoditelja ovoga svetog slavlja, msgr. Đuru Hranića, Đakovačko-osječkog nadbiskupa i metropolita. Preuzvišeni, dobro došli! Čestitam Vam 15. obljetnicu uzdignuća Đakovačke biskupije na nadbiskupiju i sjedište Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. Izraze srdačne dobrodošlice upućujem srijemskom biskupu msgr. Đuri Gašparoviću i srijemskom biskupu koadjutoru msgr. Fabijanu Svalini. Dragi oci biskupi, čestitam vam 15. obljetnicu osamostaljenja Srijemske biskupije, koju ćete proslaviti za desetak dana, na blagdan sv. Dimitrija, zaštitnika vaše Katedrale u Srijemskoj Mitrovici i Biskupije. Drago mi je što sudjelovanjem biskupâ Đakovačko-osječke crkvene pokrajine na ovom slavlju možemo očitovati naše metropolijsko zajedništvo u jednoj svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi na čelu s Petrovim nasljednikom, koja tijekom mjeseca listopada na Biskupskoj sinodi u Rimu, promišlja o svojoj sinodalnosti. Tom zajedništvu na svoj način pridonosi i msgr. Ivan Ćurić, đakovačko-osječki pomoćni biskup, član naše Crkvene pokrajine, koji sudjeluje na sinodi kao predstavnik Hrvatske biskupske konferencije. Svojom molitvom za njezin uspješan tijek, povezujemo i ovo sveto slavlje s tim važnim događajem opće Crkve.

Bratski pozdrav upućujem kanonicima požeškoga Stolnog kaptola, sa zahvalnošću za pripravu svetkovine sv. Terezije organiziranjem među ostalim i programa kulturne naravi, napose orguljaških večeri u Katedrali zajedno s novim katedralnim orguljašem. Pozdrav  djelatnicima središnjih biskupijskih ustanova, svećenicima grada Požege, koji su sudjelovali u trodnevnoj pripravi za ovu svetkovinu hodočašćenjem minulih dana u Katedralu zajedno sa svojim vjernicima, kao i svećenicima drugih župa Katedralnog arhiđakonata. Upućujem pozdrav đakonima, sestrama redovnicama, vjeroučiteljima, bogoslovima, svećeničkim aspirantima požeškog Kolegija. Posebna mi je radost izraziti dobrodošlicu djelatnicima i učenicima Katoličke gimnazije u Požegi prigodom svetkovine njihove nebeske zaštitnice i Dana škole, predvođene ravnateljem prof. Ivicom Bedeničićem, zahvaljujući im za scensko glazbeni program o sv. Tereziji, koji su priredili s mladima iz Župe sv. Terezije, a koji ćemo moći vidjeti i danas u Dvorani sv. Terezije nakon ovog svetog slavlja. Zahvaljujem im za sinoćnje molitveno bdijenje u Katedrali. Radost proslave sv. Terezije i Dana Katoličke gimnazije uvećavaju danas učenici i djelatnici sestrinske Katoličke klasične gimnazije iz Virovitice na čelu sa svojom ravnateljicom prof. Marijanom Novak Stanić, kojima izričem srdačnu dobrodošlicu, zahvalan za blizinu koju nam svojim posjetom svjedoče. S istim raspoloženjem srca pozdravljam također učenike i djelatnike Katoličke osnovne škole u Požegi, napose one učenike članove dječjeg pjevačkog zbora Župe sv. Terezije, te će nam svojom pjesmom zajedno s katedralnim mješovitim zborom pomoći da uzdignemo dostojnu hvalu Isusu Kristu prigodom slavlja sv. Terezije, njegove vjerne zaručnice.

Dobrodošlicu svjedočim svim župljanima Župe sv. Terezije u Požegi, osobito pripravnicima za prvu svetu pričest i svetu potvrdu zajedno s njihovim roditeljima, sa željom da njihova okupljanja u požeškoj Katedrali pod zaštitom sv. Terezije budu snažan znak onog biskupijskog zajedništva kojem služi ova majka crkva. S posebnim osjećajima dubokog zajedništva vjere, nade i ljubavi pozdravljam sve vas vjernike iz drugih župa grada Požege, koji svojom vjernošću Isusu Kristu i njegovoj Crkvi u „zgodno i nezgodno vrijeme“ svjedočite snagu odozgo i smisao naših nemoći i patnji na zemaljskom prolazu.

Zahvaljujući za pažnju koju nam svojim sudjelovanjem na ovom slavlju iskazuju javni dužnosnici Požeško-slavonske županije, gradonačelnik Požege Željko Glavić sa suradnicima, kao i predstavnici Hrvatske vojske, Hrvatske policije, gradskih udruga i drugih ustanova, sve ih od srca pozdravljam. Ovim svetim slavljem započinjemo tjedan molitve, posta i žrtve u našoj Biskupiji za mir u Izraelu i svijetu, teško ugrožen ratnim zbivanjima u Isusovoj zemaljskoj domovini. Terezija nam i danas snažno poručuje: „Samo je Bog dostatan“! Dok nadbiskup Đuro kađenjem iskazuje počast oltaru i relikviji s djelićem smrtnog tijela sv. Terezije, mi pjevajući usvojimo njezinu navedenu poruku.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup