Utorak tridesetog tjedna kroz godinu

Vincent Van Gogh, Jesenje stablo, 1889.

Iz vlastitog liturgijskog kalendara Požeške biskupije

Utorak
Svagdan

Čitanja: Rim 8, 18-25; Ps 125, 1-2ab. 2cd-3. 4-5. 6; Lk 13, 18-21.


Evanđelje dana (Lk 13, 18-21)

„Zrno uzraste i razvi se u stablo.“

U ono vrijeme: Govoraše Isus: »Čemu je slično kraljevstvo Božje? Čemu da ga prispodobim? Ono je kao kad čovjek uze gorušičino zrno i baci ga u svoj vrt. Uzraste i razvi se u stablo te mu se ptice nebeske gnijezde po granama.«
I opet im reče: »Čemu da prispodobim kraljevstvo Božje? Ono je kao kad žena uze kvasac i zamijesi ga u tri mjere brašna dok sve ne uskisne.


Razmišljanje

Molitva nije nešto što se odnosi samo na svećenike i časne sestre. Odlazak na svetu Misu nije rezerviran samo za “svece” i one bez grijeha. Nauk Katoličke Crkve nije ograničen isključivo na djecu koja se pripremaju za Prvu svetu Pričest. Brojni su stereotipi koje bi valjalo napustiti ako doista želimo biti vjerni Evanđelju. Zašto? U današnjem Evanđeoskom odlomku nalazimo dva primjera za to. Ljudima koji Ga slušaju, Isus se obraća njihovim jezikom. Pojašnjava im je kako izgleda Kraljevstvo Božje, uspoređujući ga sa zrnom gorušice. Želio je da ti jednostavni ljudi postanu dio zajednice Njegovih učenika. Govorio je i o plodovima Svojih učenja, rekavši da se šire poput kvasca u tijestu za kruh. To je rekao jer je želio da žene, one koje su ostajale uz kuću, također postanu navjestiteljice evanđeoskih krjeposti te da se po uzoru na njih mijenja kompletna zajednica. Ovaj Isusov nauk otkriva samu srž uloge laika u zajednici i društvu. Svi smo mi evangelizatori, ne samo svećenici i misionari. A Riječ Božju treba propovijedati suvremenim jezikom. To znači da Ona treba biti prisutna na televiziji, u kinu, u tisku, na internetu i na društvenim mrežama. Sve to može postati sredstvo svakodnevnog širenja Kristova kraljevstva, makar i sitnim koracima. bilo. W. Cz.

(preuzeto iz knjige Živa Riječ 2023. u izdanju Misionara Krvi Kristove)