SPROVOD OCA BRESTOVAČKOG ŽUPNIKA FRANJE NEMETA

Na Gradskom groblju u Belom Manastiru, 13. prosinca 2023. pokopan je Ferenc – Franjo Nemet, otac svećenika Franje Nemeta, župnika u brestovačkoj Župi sv. Martina Biskupa. Sprovodne obrede kao delegat požeškog biskupa Antuna Škvorčevića vodio je Branko Šipura, dekan Požeškog dekanata. Dekan Šipura pročitao je sažalnicu, koju je biskup Antun uputio svećeniku Franji, majci Julijani i rodbini preminulog Ferenca – Franje. Biskup je u sažalnici rekao:

»U jutarnjim satima, 11. prosinca 2023. Vaš cijenjeni otac Ferenc – Franjo predao je dušu svome Stvoritelju i preselio se iz ovoga svijeta u vječnost. Primite izraze moga kršćanskog suosjećanja, koje iskreno dijelim i s Vašom majkom Julijanom i drugom rodbinom.

Plemeniti pokojnik u suradnji s Bogom podario je sa suprugom Julijanom život Vama i Vašem pokojnom bratu Ladislavu te Vas nastojao kršćanski odgojiti. Posebno se radovao Vašoj odluci da krenete putem duhovnog zvanja te je očinskom ljubavlju, požrtvovnošću i molitvom pratio Vaše svećeničko služenje. Snažno se ugradio u Vaš život i njegov odlazak  s ovoga svijeta ostavlja u Vama određenu prazninu.

No, preminuli otac Ferenc u svetom je krštenju potpuno bio suobličen Isusu Kristu a u svetoj pričesti hranjen lijekom besmrtnosti, te mu konačnu sudbinu ne dodjeljuje smrt, nego Isusova ljubav jača od smrti. U toj vjeri Vaš otac je preminuo te je oproštaj s njime samo rastanak do ponovnog susreta u vječnosti u zajedništvu s uskrslim Gospodinom. Neka mu milosrdni Bog udijeli vječni mir, a Vas i majku Julijanu ispuni svojom utjehom.

U molitvi za Vašeg preminulog oca, bratski Vas u Gospodinu pozdravljam«, zaključio je biskup Antun svoju sažalnicu.

Nakon sprovoda misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Martina Biskupa u Belom Manastiru predvodio je domaći župnik don Pavao Špoljar.