BOŽIĆNA PRIREDBA KATOLIČKE GIMNAZIJE U POŽEGI

Božićna priredba učenika Katoličke gimnazije u Požegi pod nazivom Budni budite u svako doba! (Lk 21,34-36) održana je u ponedjeljak, 18. prosinca 2023. u Dvorani svete Terezije Avilske. Ove su godine na priredbi uz učenike i profesore bili prisutni i obitelji gimnazijalaca, kao i požeški biskup Antun Škvorčević te predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević.

Nakon uvodnog glazbeno-molitvenog dijela okupljene je pozdravio ravnatelj Ivan Bedeničić koji je između ostalog rekao: „Taj osjećaj da smo ljubljena djeca svoga Stvoritelja, zahvalnost na ljudima koji su nam omogućili da svoj profesionalni i osobni životni tijek, prije svega kao vjernici, proživljavamo u ovo putujućoj odgojno-obrazovnoj lađi – Katoličkoj gimnaziji – želimo izraziti i ovom priredbom. Neka nam današnja priredba bude zahvala i molitva. Svima i za sve neka dobri Bog bude plaća i nagrada. Od najmlađeg učenika, preko roditelja, profesora, djelatnika i prijatelja škole do Vas, preuzvišeni oče biskupe.“

Na bogatom božićnom programu svojim su se točkama predstavili ponajprije učenici koji pjevaju i sviraju u školskom zboru i članovi dramske družine škole, a koji su pjesmom, čitanjem molitvenih i lirskih stihova, a na koncu i glazbeno-scenskim prikazom (R)evolucija, propitivali razne dimenzije duhovnosti koje doživljavaju i proživljavaju uvijek oko ovog najradosnijeg blagdana. Članovi novinarske predstavili su svoj projekt Zlato zlatne doline dok su članovi TV sekcije snimili i prikazali tradicionalnu božićnu čestitku. Na programu su sudjelovali i mladi iz požeške župe sv. Terezije, koji su svojom glazbenom pratnjom obogatili spomenutu priredbu.

Na koncu se prisutnima obratio biskup Antun pozdravivši djelatnike i učenike Katoličke gimnazije te njihove roditelje. Kazao je kako im želi čestitati svetkovinu Rođenja Gospodnjega sa svom zahvalnošću za ono što svatko pojedini od njih nastoji činiti u školi da bi ona bila mjesto ljepote, dobrote, plemenitosti i ljubavi. Ustvrdio je da Božić nosi u sebi neizmjernost spomenutih duhovnih stvarnosti. Osvrnuvši se na priredbu koju su izveli učenici dramske skupine, biskup je istaknuo kako su oni i kroz svoj prikaz posvjedočili da tragaju za spomenutim Božjim stvarnostima, a da je Božić blagdan koji ima moć ispuniti nas tim darovima. Potaknuo je prisutne da se u svojim srcima otvore i dopuste da ih zahvati božićno svjetlo, radost, ljepota i dubina, darovi Boga neizmjernoga. Na koncu su svi zajedno svečano zapjevali “Narodi nam se Kralj nebeski”.