BISKUPOVO BOŽIĆNO PISMO OBITELJIMA

Kao i prijašnjih godina, požeški biskup Antun Škvorčević i ovog Božića uputio je Pismo obiteljima, tiskano u Listiću „Mir kući ovoj“, koji svećenici uručuju vjernicima prigodom blagoslova njihovih domova. U Pismu biskup Antun kaže:

»Drago mi je što prigodom božićnog blagoslova vašeg doma zajedno s vašim svećenikom mogu pisanim putem svratiti u vašu obitelj i od srca vam poželjeti sretan Božić te moliti za svaki Božji blagoslov u novoj 2024. godini. Kakav nam je blagoslov potreban? Onaj koji smo iskusili ili naslutili za Božić. Blagdan je to kada su naši domovi puni nakićenih borova, uzajamnih darova, tradicionalnih jela i drugih materijalnih dobara. No, kolikogod nam to značilo, ipak u dubini svoga bića osjećamo kako je za Božić najdragocjenija blizina i razumijevanje, dobrohotnost i ljubav naših ukućana, rodbine i prijatelja. To nas ispunja više od bilo koje materijalne stvarnosti. Slutimo da je navedeno božićno raspoloženje naše pravo stanje te bismo željeli da ono potraje. Međutim otkrivamo koliko smo upravo s obzirom na to nemoćni, jer je naša svakodnevica ispunjena grubošću i nerazumijevanjima, međusobnim duhovnim daljinama i podjelama sve do sukoba, što u braku nerijetko završava rastavama, odlascima zauvijek. Tada iskusimo koliko je naše materijalno imanje ograničeno i ne može nadoknaditi duhovno stanje koje ne stječemo zaradom ili kupovinom, nego Božjim darom. Bez njega ostajemo prazni i osamljeni. Stoga moliti za blagoslov znači otvoriti prostore svoga duha Bogu, svoje praznine njegovoj punini, kako bi nam on osposobio srce da voli, prašta, bude milosrdno, veće od svih uvreda, podjela i nerazumijevanja te porastemo u dobru, međusobnoj povezanosti, zajedništvu utemeljenu na duhovnim vrijednostima. Tada i najmanja materijalna dobra koja posjedujemo postaju blagoslov, a bez uzajamne punine srca i najveće bogatstvo ostavlja nas praznima. Koliko je važno svakodnevno moliti za duhovnu puninu, Božji dar od kojeg se istinski živi te s ukućanima i drugima dijeliti životne radosti i tegobe u neraskidivom zajedništvu kojem čvrstinu daje Bog.

Ni u godini u kojoj se spominjemo 1100. obljetnice hrvatskog kraljevstva nije prestalo vrijediti načelo koje smo usvojili prigodom spomena 1300. obljetnice kršćanstva u Hrvata: „Katolička obitelj svaki dan moli i nedjeljom slavi svetu misu!“ Želio bih da ga usvoji svaka naša obitelj i bude duhovno snažna za sve izazove suvremenog života.

Sjedinjen s vama u molitvi, sve od srca blagoslivljam, napose one koji su u bilo kakvim osobnim ili obiteljskim nevoljama, starije i siromašne, bolesne i osamljene, djecu i mlade«, završava biskup Antun.