Korizmeni pastoralni programi

Poštovana i draga braćo svećenici!

Poznato vam je kako smo vrijeme korizme u našoj Biskupiji od njezinih početaka nastojali obogaćivati posebnim evangelizacijskim programima koji imaju cilj snažnije nas uvoditi u otajstva naše vjere, napose Kristove muke, smrti i uskrsnuća za čiju se godišnju proslavu kroz četrdeset dana pripravljamo. Kako je na Nedjelju Božje riječi, 21. siječnja ove godine u Rimu, papa Franjo otvorio Godinu molitve kao pripravu za Svetu godinu – Jubilej 2025., odnosno „godinu posvećenu ponovnom otkrivanju velike vrijednosti i nasušne potrebe molitve u osobnom životu, u životu Crkve i svijeta“ i naše ovogodišnje korizmene programe nastojat ćemo oblikovati s nakanom produbljenja svojega odnosa s Bogom kroz molitvu, na što nas poziva i Papa. Korizmeni programi će se tako, kao i prijašnjih godina, odvijati u povezanosti s nedjeljnom svetom misom i pobožnošću križnoga puta petkom.

a) Korizmene kateheze petkom

Biskupijski Pastoralni centar u suradnji s vjeroučiteljima oblikovao je šest korizmenih kateheza čiji se sadržaj temelji na nedjeljnim evanđeljima te poticajima na molitveni odnos s Bogom s ciljem pomoći u našem hodu prema svetom Trodnevlju te obnovi krsnih obećanja u vazmenom bdijenju. Pri oblikovanju korizmenog programa petkom Povjerenstvo za medije oblikovalo je ppt-prezentacije spomenutih kateheza. Pastoralni centar će župnim uredima i vjeroučiteljima svakog ponedjeljka elektroničkom poštom dostavljati navedenu katehetsku građu, koju će biti moguće preuzeti i na biskupijskoj web-stranici.

Petkom prije pobožnosti križnoga puta jedan od lektora pročitat će evanđeoski tekst predstojeće nedjelje, nakon kojeg će vjeroučitelj ili svećenik (voditelj kateheze) okupljenima postaviti nekoliko pitanja za razmišljanje kao uvod u predstavljanje sadržaja kateheze. Potom će katehezu zaključiti s nekoliko poticaja za ostvarivanje evanđeoskih zahtjeva u predstojećem tjednu. Milostinja koju će vjernici darovati na pobožnosti križnog puta namijenjena je za one koji se nalaze u teškim nevoljama, a svećenici će je predati u Katedrali za prinos darova na Veliki četvrtak u Misi posvete ulja.

b) Uvođenje djece i mladih u život po vjeri: neposredna priprava kandidata za prvu svetu pričest i potvrdu na korizmenim nedjeljnim svetim misama

Pripravnici za prvu pričest i svetu potvrdu, kao i prethodnih godina, svake će korizmene nedjelje na svetoj misi slijediti predviđene korake u pripravi za navedene sakramente. Sukladno dopisu Biskupskog ordinarijata u Požegi broj 59/2024. od 22. siječnja 2024. o ovogodišnjem slavlju sakramenta svete Potvrde, župnici će na Prvu korizmenu nedjelju, 18. veljače 2024. javno primiti među kandidate za svetu potvrdu one pripravnike koji su do tada sudjelovali u župnoj katehezi. Isto će učiniti i s ovogodišnjim kandidatima za prvu svetu pričest. Nakon toga, kandidati za svete sakramente svake će nedjelje slijediti predviđene korake u pripravi za sakramente, što uključuje i njihove roditelje. Župnici će se u tom pogledu poslužiti građom primljenom za korizmu 2019. godine koja je utemeljena u Redu pristupa odraslih u kršćanstvo i prilagođena uzrastu prvopričesničkih i krizmaničkih kandidata. Spomenuta građa bit će dostupna i na web-stranici Požeške biskupije.

Osim toga, kandidati će biti uključeni i u sve ono što pojedini župnici u svojim župnim okolnostima smatraju korisnim ostvariti u hodu prema slavlju svetih sakramenata, a što im omogućuje stjecanje iskustva vjere i njenog svjedočenja, kao što je na primjer sudjelovanje krizmanika u Križnom putu mladih od Velike do Požege u subotu, 9. ožujka 2024., napose krizmanika župa Katedralnog arhiđakonata i župa kroz koje on prolazi. Pored toga, na svršetku euharistijskog slavlja Prve korizmene nedjelje prikladno je svim pripravnicima za svete sakramente uručiti Caritasove kutijice za akciju „Djeca djeci“ u koje će osobno prikupljati priloge za siromašnu djecu te ih prinijeti za prikazni dar u svojoj župnoj crkvi na misi Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, a župnici će ih predati biskupijskom Caritasu za potrebe navedene djece. Kandidati za svetu potvrdu iz župa Katedralnog arhiđakonata to će učiniti na Misi posvete ulja u našoj Katedrali na Veliki četvrtak.

c) Korizmene tribine četvrtkom u Požegi

Tijekom pet korizmenih četvrtaka u gradu Požegi, sjedištu Biskupije održavat će se korizmene tribine četvrtkom koje u Godini molitve imaju za cilj podsjetiti vrijednost i potrebu molitve u osobnom životu vjernika, Crkve i svijeta.

Od srca zahvaljujem svećenicima i njihovim suradnicima, napose vjeroučiteljima, za sve što će tijekom ovogodišnje korizme kroz navedene i druge pastoralne programe nastojati učiniti za duhovno dobro vjernika, prvenstveno djece i mladih.

Uz pozdrav i blagoslov u Gospodinu.

Požega, 8. veljače 2024.

✠ Antun Škvorčević
požeški biskup