PRVA KORIZMENA TRIBINA U POŽEGI

Kako je na Nedjelju Božje riječi, 21. siječnja ove godine u Rimu, papa Franjo otvorio Godinu molitve kao pripravu za Svetu godinu – Jubilej 2025., odnosno „godinu posvećenu ponovnom otkrivanju velike vrijednosti i nasušne potrebe molitve u osobnom životu, u životu Crkve i svijeta“ ovogodišnje, već tradicionalne, korizmene tribine u Požegi u Godini molitve imaju za cilj podsjetiti vrijednost i potrebu molitve u osobnom životu vjernika, Crkve i svijeta. Na prvoj korizmenoj tribini, koja je održana u četvrtak 22. veljače u požeškoj Dvorani sv. Terezije gostovao je svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije i asistent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu Ivan Benaković te održao izlaganje na temu: „Znamo li mi moliti?“.

Nakon molitve, biskupijski povjerenik za medije Marijan Pavelić – moderator tribine, pozdravio je brojne sudionike, izrazivši radost što započinje još jedan ciklus korizmenih tribina u gradu Požegi u organizaciji Požeške biskupije, kao jedan od njezinih evangelizacijskih programa koji ove godine ima nakanu produbiti naš odnos s Bogom kroz molitvu. Potom je u kratkim crtama predstavio predavača, istaknuvši njegovo znanstveno-stručno djelovanje na području biblijskih znanosti, česta gostovanja u radijskim i televizijskim emisijama kao i brojne evangelizacijske inicijative koje redovito provodi u svojstvu povjerenika Đakovačko-osječke nadbiskupije za biblijski pastoral.

U izlaganju koje je uslijedilo profesor Benaković je promišljao o molitvi s biblijskih polazišta u čemu su mu temelj bila dva biblijska teksta – iz Starog zavjeta (Izl 17, 8-13) i iz Novog zavjeta (Lk 18, 1-8). Nastojeći odgovoriti na pitanje „znamo li mi moliti?“ usmjerio se osobito na sadržaj molitve i osobu molitelja ustvrdivši, među ostalim, kako u molitvi ne propitkujemo postojanje Boga i ne provjeravamo ga, nego mu se povjeravamo kao cjelovita bića – svoj duh, dušu i tijelo. Istaknuo je prisutnost fenomena „dvostruke kauzalnosti“ koji je važan za shvaćanje molitve – onostranog usmjerenja i trenutnog ograničenja prolaznošću. U starozavjetnom biblijskom tekstu ističe se važnost ljudske akcije praćene molitvenim vapajima što u konačnici dovodi do pobjede Izraelskog naroda, a u novozavjetnom ustrajnost u molitvi koja dovodi do toga da sudac, iako nepravedan, uslišava vapaj udovice. Profesor Benakić je na koncu ustvrdio kako molitva čuva potencijal naše vjere i upravo zato treba bez prestanka moliti i ne posustajati.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava pod moderiranjem povjerenika Pavelića, tijekom koje su se sudionici postavljajući pitanja iskazali posebno zanimanje za praktični vid molitve ističući vlastita pozitivna iskustva, ali i dijeleći izazove s kojima se redovito susreću.

Zaključujući tribinu, moderator Pavelić je zahvalio predavaču na zanimljivom izlaganju, a sudionicima za dolazak. Najavio je da će na idućoj tribini u četvrtak 29. veljače gostovati karmelićanin o. Dario Tokić, koji će održati izlaganje „Isusovi evanđeoski molitveni poticaji“.