KORIZMENI SUSRET STIPENDISTA POŽEŠKE BISKUPIJE

U subotu, 24. veljače 2024. održan je korizmeni susret stipendista Zaklade Požeške biskupije za pomoć učenicima i studentima koji u ovoj šk. i ak. godini 2023./2024. primaju novčanu pomoć Požeške biskupije. Susret je započeo u crkvi sv. Lovre pokorničkim bogoslužjem s mogućnošću za slavlje sakramenta pomirenja nakon čega je uslijedilo euharistijsko slavlje koje je prigodom korizmene duhovne obnove vjeroučitelja predvodio požeški biskup Antun Škvorčević.

Potom su u dvorani bl. Alojzija Stepinca stipendisti imali priliku upoznati jedni druge, predstavivši ukratko od kuda dolaze i koju školu, odnosno fakultet pohađaju te s ravnateljicom Caritasa i voditeljicom Zaklade Katarinom Paulić razgovarati o određenim tehničkim pitanjima vezanim za funkcioniranje Zaklade, kao i za druge oblike pomoći koje im kroz funkcioniranje Biskupijskog Caritasa stoje na raspolaganju.

Zatim je biskup Antun Škvorčević pozdravio stipendiste i njihove roditelje, kazavši kako se ovim korizmenim susretom želimo podsjetiti da smo potrebni jedni drugima, ne samo zbog materijalnih dobara, nego zato da bismo rasli kao ljudi. Podsjećajući kako se nitko od nas nije sam rodio niti probudio na jedinstvenu i neponovljivu osobu, nego po drugome, prvenstveno Bogu, biskup je istaknuo da nam to svjedoči da smo bića zajedništva. Pojasnio je mladima kako su oni poseban Božji dar po onome što nose u svojim srcima te im poželio da se što snažnije izgrađuju kroz zajedništvo s drugima, osobito s mladim vjernicima. Potaknuo ih je da u svojim župama i mjestima studiranja nastoje ostvarivati takvo zajedništvo vjere kako bi bili dionici Božjih duhovnih dobara.

Nakon toga je u ime stipendista svoju zahvalu biskupu Antunu uputila učenica II. razreda Škole za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu, Barbara Grgić. Barbara, župljanka župe sv. Barbare u Jakšiću, od početka svog srednjoškolskog školovanja stipendistica je biskupijske Zaklade koja joj pomaže u podmirenju troškova smještaja u učeničkom domu. Budući da je dijete iz brojne obitelji, čije sestre i brat su također bili stipendisti, napomenula je kako je to njezinim roditeljima uveliko olakšalo njihovo školovanje. Na koncu je zahvalila biskupu Antunu u ime svih stipendista kojima se ovom financijskom potporom olakšava školovanje i omogućava da svoje, od Boga darovane, talente iskoriste kako bi jednog dana postali uspješni i samostalni građani u ostvarivanju svojih ciljeva te svojim postignućima i biskupa učinili ponosnim. Susret je završio molitvom i biskupovim blagoslovom.