BISKUP ŠKVORČEVIĆ PRIGODOM UMIROVLJENJA GOSTOVAO U EMISIJI „MIR I DOBRO“

Apostolski upravitelj Požeške biskupije i umirovljeni požeški biskup Antun Škvorčević gostovao je u nedjelju 17. ožujka u emisiji Hrvatske radiotelevizije „Mir i dobro“.

Mons. Škvorčević rekao je da je papa Ivan Pavao II. u apostolskom pismu o osnutku Požeške biskupije visoko intonirao zadaću: „Preslavno djelo evangelizacije koje su izveli prije nas treba nastaviti novom snagom“, rekao je dodavši da je to bio pravi izazov, odnosno pitanje koja je to nova snaga. Naglasio je da je ulazio u taj zadatak sa sviješću da zapravo treba otvarati prostore duha u tome dijelu Hrvatske.

Dodano je da je prva ustanova koju je biskup Škvorčević osnovao bio biskupijski Caritas te je istaknuto i „zavidno ulaganje u odgojno-obrazovne ustanove“ jer je Požeška biskupija od svoga osnutka otvorila više katoličkih škola u Požegi, Novskoj i Virovitici. „Našu hrvatsku situaciju ne može ništa tako mijenjati kao čovjek koji je za svoj život usvojio evanđeoska načela. Tako da su škole, osobito naše katoličke, zapravo neke radionice, laboratoriji ljudskosti – evanđeoske ljudskosti za budućnost Hrvatske“, istaknuo je biskup Škvorčević.

U emisiji je gostovala i ravnateljica Gradskog muzeja u Požegi Ljiljana Marić rekavši da je sve što je nastalo u 27 godina Požeške biskupije „impozantno, ne samo na duhovnom, vjerskom području, nego i na mnogim drugim područjima: i po pitanju kulture, umjetnosti, socijale, društva kao društva, ali i arhitekture, izgleda mjesta, pogotovo samoga grada Požege, koji se i promijenio po tom pitanju“.

Osvrćući se na vjernike Požeške biskupije ranjene zlom i mržnjom tijekom povijesti, mons. Škvorčević istaknuo je da je ranjenom i beznadnom čovjeku najbolje pristupiti evanđeljem. „U taj evanđeoski pristup i način najprije govora o tim ranama i poteškoćama ušao je i Jasenovac sa svojim teškim tragom, i to na sreću, po modelu koji nam je dao naš utemeljitelj papa Ivan Pavao II., a nazvao ga je ‘povijesno čišćenje pamćenja’“, poručio je mons. Škvorčević.

„Kao što govorim sebi, i vama kažem: glavni osjećaj koji nosim u ovom trenutku je zahvalnost što sam mogao biti služitelj tako važnoga djela kao što je djelo evangelizacije“, zaključio je umirovljeni požeški biskup.

U emisiji je gostovao i novoimenovani požeški biskup Ivo Martinović izrazivši iznenađenje zbog vlastitoga imenovanja. „Onaj prvi susret sa stvarnošću koja vam se otvara je pomalo strah. Nakon toga straha doživljavate i duhovne lomove, previranja, pitanja, pomalo čak i opterećenja“, rekao je. „Što ja novo mogu donijeti? Ono što je uvijek i staro i novo, a to je Isus Krist“, naglasio je mons. Martinović.