POSLJEDNJA OVOGODIŠNJA KORIZMENA TRIBINA U POŽEGI

U nizu korizmenih tribina, u četvrtak 21. ožujka u Dvorani sv. Terezije u Požegi održana je posljednja ovogodišnja korizmena tribina na kojoj je o temi „Molitva liječi i preobražava život“ govorio Božo Belinić, župnik Župe Uznesenja BDM u Tuhelju. Nakon molitve, moderatorica Ana Matković, psihologinja u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi, pozdravila je sve sudionike, predstavila predavača i kratko uvela u temu tribine.

Župnik Belinić je u prvom dijelu svojega izlaganja, na temelju višegodišnjeg pastoralnog iskustva, napose onog župnika „bolničke“ Župe Presvetog Srca Isusova u sklopu zagrebačkog Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice (Vinogradska bolnica), progovorio o molitvi koja, osobito u trenucima ljudske patnje i egzistencijalnih propitkivanja, otvara čovjeka za iskustvo povjerenja i predanja u Božje ruke. Potkrijepio je to brojnim svjedočanstvima – od uslišanja do pojedinih ozdravljenja. Istaknuo je uz to kako u trenucima suočavanja sa pitanjem prolaznosti života, osobito bolesti koje imaju mogući smrtni ishod, čovjek prolazi kroz cijeli svoj život, preispituje njegovu kvalitetu, osobito u kontekstu odnosa s Bogom. Posvjedočio je kako je u dušobrižničkoj službi doživio brojne milosti kroz ispovijedi koje su ljude oslobađale nezamislivih tereta višegodišnjih grijeha.

U drugom dijelu tribine, župnik Belinić je poveo prisutne u molitvu u kojoj su „učili“ u šutnji osluškivati Božji glas, i predavati mu svoj život i svoje brige. U posljednjem pak dijelu, prisutni su na poticaj župnika Belinića, podijelili svoja svjedočanstva molitve koja ih je u pojedinom trenutku života dotaknula i mijenjala njihov život.

Završavajući tribinu, prof. Matković je zahvalila župniku Beliniću što je sudionicima tribine pomogao kroz osobno iskustvo osvijestiti si molitvu koja uvodi u odnos s Bogom koji oblikuje, liječi i preobražava život svakog pojedinca koji mu se u povjerenju otvara. Zahvalila je na koncu i svim sudionicima na sudjelovanju u ovogodišnjim korizmenim tribinama u Požegi.