USKRSNI „EMAUS“ SVEĆENIKA POŽEŠKE BISKUPIJE U BJELOVARSKO-KRIŽEVAČKU BISKUPIJU

Na Uskrsni utorak, 2. travnja 2024. godine, mladi svećenici do deset godina svećeništva, sudionici trajne formacije i bogoslovi Požeške biskupije predvođeni biskupom Antunom Škvorčevićem posjetili su Bjelovarsko-križevačku biskupiju. U Župi sv. Josipa u Grubišnom Polju dočekao ih je biskup Vjekoslav Huzjak, zajedno sa župnikom Većeslavom Magićem. Susret je započeo molitvom u župnoj crkvi. Biskup Antun je kazao kako svojim uskrsnim posjetom Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji požeški svećenici žele posvjedočiti blizinu biskupu, svećenicima i drugim vjernicima ove susjedne mjesne Crkve.

Potom je biskup Vjekoslav zahvalio biskupu Antunu i svećenicima za dolazak u Bjelovarsko-križevačku biskupiju i uputio im riječi dobrodošlice. Potom ih je ukratko upoznao s poviješću i sadašnjim prilikama u spomenutoj biskupiji. Domaći župnik Magić uputio je nekoliko riječi o gradnji župne crkve i sadašnjoj njezinoj obnovi.

Svećenički posjet Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji nastavljen je posjetom biskupijskom marijanskom svetištu u Novoj Rači, gdje ih je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije dočekao župnik Josip Starčević. Uputio im je pozdrav i zahvalnost što su posjetili ovo biskupijsko svetište i na taj način posvjedočili svoju blizinu i osjetljivost. Predstavio im je arhitekturu i restauraciju tamošnje crkve koja je u tijeku zbog razornog petrinjskog potresa koji ju je oštetio. Biskupi i svećenici potom su se uputili u Župu sv. Katarine u Nevincu, čiju je obnovu pomogao domaći sin kanonik Prvostolnog kaptola u Zagrebu Stjepan Kožul. Program je nastavljen posjetom sjedištu Biskupije u Bjelovaru i euharistijskim slavljem u nedavno obnovljenoj i posvećenoj Katedrali sv. Terezije Avilske koje je u zajedništvu s biskupom Antunom predvodio domaći biskup Vjekoslav. U homiliji biskup Vjekoslav je rekao kako se nalazimo u danima u kojima kroz Riječ Božju gledamo i pratimo one koji su bili blizu Isusu, prvo u njegovoj muci a zatim i u slavi njegova uskrsnuća. Upravo na primjeru Petra i Marije koji dolaze na prazan grob, gledamo da je hod za Isusom kroz njegovo preobraženje preobrazilo i njih same. Od strašljivih postali su odvažni i hrabri za navještaj Radosne vijesti pred svima i pod svaku cijenu.

Biskup Vjekoslav je upozorio kako i danas ima poteškoća naviještati da je Isus Krist jedini Spasitelj svijeta. Ohrabrio je okupljene svećenike i bogoslove da se ne boje, nego budu hrabri navjestitelji uskrslog Gospodina. Rekao je kako ono što svećenika drži čvrstim u njegovu poslanju naviještanja i služenja jest vjera u Krista Uskrsloga. Snaga uskrsne vjere kadra je preobraziti i hraniti živote onih koji slijede Krista.

Nakon objeda u biskupijskim prostorima, program je nastavljen posjetom Hramu Svete Trojice u Bjelovaru, čiji je ikonostas oslikao poznati hrvatski slikar Ivan Tišov, čija djela se nalaze i u nekim crkvama Požeške biskupije.

Nakon toga svećenici su se uputili u župnu crkvu sv. Stjepana Prvomučenika u Štefanju, u kojoj ih je primio župnik Mirek Hrvojić. On im je predstavio najvažnije pojedinosti o samoj crkvi i Župi. Pohod Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji zaključen je posjetom crkvi sv. Marije Magdalene u Čazmi i upoznavanju s poviješću Čazmanskoga zbornog kaptola.

Na kraju programa biskup Antun je zahvalio biskupu Vjekoslavu na gostoprimstvu, obećavši mu molitvu i blizinu svećenika i vjernika Požeške biskupije.