BISKUP ANTUN ČESTITAO ŽIDOVIMA PESAH

Prigodom blagdana Pesah, predsjednik Odbora Hrvatske biskupske konferencije za odnos sa Židovima i muslimanima biskup Antun Škvorčević uputio je čestitku glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Kotelu Da-Donu i glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj Lucianu Moši Preleviću. Čestitku prenosimo u cijelosti.

»S radošću i posebnim poštovanjem, osobno i u ime biskupa Hrvatske biskupske konferencije od srca čestitam Pesah Vama, cijenjenoj obitelji i suradnicima te svim članovima židovske zajednice u Hrvatskoj. Blagdan Pesah velik je i snažan podsjetnik da je Bog biće slobode. On vlastitom inicijativom oslobađa svoj narod iz egipatskog sužanjstva i sklapa s njime savez kao najveći izraz slobode, utemeljene na uzajamnoj vjernosti. Istodobno židovski izlazak iz Egipta pod Mojsijevim vodstvom očituje kako sloboda ima svoju cijenu i u krvi pobijenih egipatskih prvorođenaca.

Potresno je u ratom zahvaćenom Izraelu i Palestinskoj samoupravi, u Ukrajini i drugim dijelovima svijeta biti svjedokom da se do slobode i danas dolazi velikom žrtvom, patnjom i polaganjem mnogih života. Upravljam molitvu Svevišnjem da skrati trpljenje brojnih nedužnih ljudi i obdari ih slobodom u kojoj će naći svoje dostojanstvo svaki čovjek i narod te uživati „shalom“ kao Božji dar u zemlji obećanja. Usuđujem se s prorokom Izaijom nadati da će doći vrijeme kad će uz Božju pomoć narodi mačeve prekovat u plugove, a koplja u srpove i kad neće više narod dizat mača protiv naroda nit se više učit ratovanju (usp. Iz 2, 4).

Sa željom da se Židovi i kršćani zajedno sa svim ljudima dobre volje odvaže u Hrvatskoj razmišljati i djelovati polazeći od Božjeg nauma o slobodi i miru, srdačno Vas i s dubokim poštovanjem pozdravljam«, završava biskup Antun.