U POŽEGI BLAGOSLOVLJENI I OTVORENI PROSTORI CENTRA ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DJECU

U Požegi su 30. travnja 2024. otvoreni novi prostori Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Program otvorenja je vodila Ana Veočić, voditeljica socijalnih usluga Centra za nestalu i zlostavljanu djecu koji ima sjedište u Osijeku, a djeluje diljem Hrvatske. Suradnja Požeške biskupije s Centrom odvija se kroz pripravu obroka u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi za korisnike Centra te na različite načine s Caritasom. Na početku je predsjednik Centra Tomislav Ramljak zahvalio prisutnima na dolasku među kojima je bio i biskup Antun Škvorčević te je  progovorio o uređenju prostora, namijenjenih djeci i mladima. Izrazio je radost što je dovršeno njihovo uređenje, koje će omogućiti proširenje kapaciteta.

Predstojnica Županijske službe Hrvatskog zavoda za socijalni rad Kristina Stankijević Balenović čestitala je domaćinima na uređenju prostora, kazavši kako je u njima donedavno djelovao Centar za socijalnu skrb te joj je drago što se ovaj hvalevrijedan projekt ostvaruje baš ovdje.

Zamjenik gradonačelnika Grada Požege Borislav Miličević pozdravio je prisutne goste, istaknuvši kako novouređene prostorije odišu ljepotom, ali da je još važnija ljepota srca onih koji će raditi u navedenim prostorima s mladim naraštajima, jer ljepota prostora ovisi o ljudima koji djeluju u njima.

Dožupan Ferdinand Troha čestitao je vodstvu Centra i izrazio nadu da će novi prostori pomoći u uspješnom radu cijelog tima koji skrbi za potrebitu djecu. Poželio im je puno uspjeha u njihovu plemenitom djelovanju.

Potom je predsjednik Ramljak predstavio djelovanje Centra, kazavši kako im je želja „da Požeško-slavonska županija zajedno s Gradom Požegom bude prepoznata kao županija koja je osjetljiva na sustav socijalne skrbi, te pravovremeno i inovativno odgovara na potrebe korisnika kao i zahtjeve koje predviđa Nacionalni plan razvoja socijalnih usluga i da se pozicionira kao primjer dobre prakse u drugim regionalnim samoupravama.“ Podsjetio je da je Centar proširio svoj doseg i utjecaj na različite aspekte sigurnosti djece i u stvarnom životu i na internetu, postavši primjer organizacijama širom svijeta. Jedna od njihovih istaknutijih aktivnosti je pružanje socijalne usluge poludnevnog boravka za djecu s problemima u ponašanju. Spomenuo je kako se glavna područja rada Centra mogu podijeliti u četiri glavne kategorije, prva je poludnevni boravak za djecu i mlade s problemima u ponašanju, drugo područje je nestala djeca, trgovina djecom, djeca bez pratnje i djeca azilanti, savjetovalište za djecu, mlade i obitelj. Osim toga, tu je i Centar za sigurniji internet, gdje je prošle godine u aktivnostima Dana sigurnijeg interneta sudjelovalo preko 56 tisuća djece, mladih i odraslih, 1030 osnovnih škola te 236 srednjih škola. Kazao je kako su planovi za budućnost suradnja s Gradskom knjižnicom Požega pri organizaciji predavanja za roditelje i radionice za djecu. Razvijanje mreže volonterstva te korištenje novih prostora za organizaciju i provedbu edukativnih i preventivnih programa, kao i savjetodavni rad s roditeljima uključenih korisnika

Uslijedio je zatim obred blagoslova novih prostora. Naviješteno je evanđelje o siromašnima, golima, gladnima, bolesnima, utamničenima kao Isusovoj „najmanjoj braći“, na temelju čega je biskup Škvorčević uputio prigodnu riječ. Kazao je kako ga uvijek impresionira činjenica da je Bog gotovo na svakoj stranici Svetog Pisma sav zauzet za čovjeka. Spomenuo je da se počesto pita: zar Bog nema drugog posla nego baviti se nama ljudima. Da je čovjek središte Božjeg zanimanja, potvrđuje nam i naviješteni evanđeoski ulomak, a najjači dokaz koliko je Bog zauzet za čovjek jest Gospodin Isus Krist, Sin njegov odvijeka, postao čovjekom i koji je za nas išao do kraja, do u smrt, ustvrdio je biskup. Istaknuo je da je Bog time posvjedočio kako je čovjek za njega najdragocjenija vrijednost u cijeloj prirodi i čitavom svemiru. Pojašnjavajući spomenuti evanđeoski ulomak u kojem Isus sebe poistovjećuje s malenima, upozoravajući nas da štogod smo učinili nekome od ljudi to smo u konačnici njemu učinili, biskup je ustvrdio da nas Isus tim riječima poziva da i mi budemo kao Bog okrenuti čovjeku i zauzeti za njega, osobito za onoga koji je u nevolji i nalazi se u izvanrednim životnim okolnostima. Kazao je kako bi želio da se taj evanđeoski humanizam po djelovanju Centra za nestalu i zlostavljanu djecu uz Božju pomoć osnaži u Požegi i u svim drugim mjestima gdje djeluje. Svaki onaj tko posluša Isusovu riječ: „Štogod učiniste jednomu od moje najmanje braće, meni učiniste“ te učini neko dobro djelo čovjeku u nevolji, učinio ga je Bogu. U tom smislu možemo reći da se danas u Požegi otvara svojevrsna bogomolja, ali ne takva u kojoj se nešto priča, nego u kojoj se konkretno ostvaruju navedene Isusove riječi. Ovo je djelo za čovjeka, i neka Bog pomogne da ono bude što uspješnije, zaključio je biskup. Nakon što je blagoslovio novouređeni prostor, biskup ga je u pratnji predsjednika Ramljaka razgledao, uvjerivši se u mogućnosti koje on otvara za djecu i mlade u problemima. Razgovarao je s predsjednikom i o mogućnostima proširenja suradnje Biskupije i Centra.