KOMEMORACIJA NA MIROGOJU PRIGODOM DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

U organizaciji Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u RH ispred Mojsijeva spomenika na zagrebačkom Mirogoju obilježen je 6. svibnja 2024. Jom Hašoa – Dan sjećanja na žrtve Holokausta. Uz domaćine Ognjena Krausa, predsjednika Židovske općine Zagreb te njezina glavnog rabina Luciana Mošu Prelevića, na programu je među ostalim prisustvovao i biskup Antun Škvorčević, predsjednik Odbora HBK za odnos sa Židovima i muslimanima te predstavnici Srpske Pravoslavne Crkve i Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Pored Mojsijeva spomenika zapaljeno je šest svijeća u spomen na šest milijuna stradalih Židova tijekom holokausta te su pročitana imena žrtava zagrebačke židovske zajednice a za to vrijeme su predstavnici Židovske općine Zagreb, pojedini javni dužnosnici među kojima je bila Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija te predsjednica Vladine Komisije za odnos s vjerskim zajednicama, članovi  diplomatskog zbora i udruga odali počast žrtvama Holokausta postavljajući podno navedenog spomenika kamenčiće i cvijeće.

Nazočnima se obratio predsjednik Ognjen Kraus koji je podsjetio na svu težinu i razmjere progona i ubijanja Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Osvrnuo se na pojave antisemitizma u Europi, podsjetivši na sadašnje stanje odnosa Židova i javnih vlasti u Hrvatskoj. Zahvalio je nazočnima sto su se pridružili odavanja počasti žrtvama naci-fašizma i ustaškog režima u vrijeme Drugog svjetskog rata. Molitvu za sve žrtve Holokausta predvodio je glavni rabin Koordinacije Luciano Moše Prelević.