BISKUP ANTUN PROGLAŠEN POČASNIM GRAĐANINOM GRADA DARUVARA

Prigodom Dana Grada Daruvara 3. svibnja 2024. održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su dodijeljena javna priznanja, a među laureatima je i biskup Antun Škvorčević, koji je proglašen počasnim građaninom Grada Daruvara. Daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček, njegova zamjenica Vanda Cegledi i predsjednik Gradskog vijeća Ivor Kovačko posjetili su biskupa Antuna u Biskupskom domu u Požegi 20. svibnja 2024. te mu uručili povelju i ključeve grada.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Daruvara izvijestio je biskupa Antuna kako je Gradsko vijeće na svojoj sjednici 23. travnja o.g. na prijedlog Povjerenstva za dodjelu javnih priznanja i gradonačelnika Grada Daruvara donijelo odluku da ga se proglasi počasnim građaninom Grada Daruvara za sve ono što je svojim moralnim autoritetom i djelovanjem učinio za Grad Daruvar, napose za osnivanje Župe sv. Antuna Padovanskog u Daruvaru, međureligijski dijalog, zalaganje za mir i ekumenizam, čuvanje spomena na biskupa Josipa Salača Daruvarčanina, te za druge njegove doprinose.

Biskup Antun zahvalio je daruvarskim gradskim čelnicima na priznanju i zazvao Božji blagoslov na Grad Daruvar, njegove stanovnike i upravu da podari uspjeh svim njihovim plemenitim nastojanjima oko pojedinačnog i zajedničkog dobra, njihova duhovnog i materijalnog napretka te dostojanstva svakog njezina građanina, napose siromašnih, starijih i nemoćnih. Biskup i predstavnici Grada Daruvara razgovarali su o različitim pitanjima. Na kraju susreta biskup je gostima uručio grafiku Krista u grobu akademika Đure Sedera te knjigu „Svetište Gospe Voćinske“ i monografiju „Katedrala sv. Terezije u Požegi“.