Misa zahvalnica katoličkih škola u Virovitici

U četvrtak 20. lipnja 2024. djelatnici Katoličke osnovne škole u Virovitici i Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici zahvalili su Bogu na svim njegovim dobročinstvima za proteklu školsku godinu. Svetu misu u franjevačkoj župnoj crkvi sv. Roka predvodio je Krunoslav Siroglavić, duhovnik u katoličkim školama u Virovitici. Pjevanje na svetoj misi animirale su učiteljice Matea Nađ i Mirna Šimić zajedno s malim zborom Katoličke osnovne škole koji je za tu prigodu naučio izvesti misu na latinskom jeziku. Prije euharistijskog slavlja učenici i djelatnici škola imali su mogućnost svete ispovijedi, a ispovijedali su vjeroučitelji svećenici Robert Medved iz Katoličke osnovne škole i Karlo Topalović iz Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti.

Na početku svete mise duhovnik Siroglavić potaknuo je okupljene učenike i djelatnike katoličkih škola u Virovitici na sabranost, objasnivši im pritom koje je značenje mise zahvalnice i koliko je važno Bogu zahvaljivati na svemu što od njega primamo.

Oslanjajući se na naviješteno Matejevo evanđelje duhovnik je u homiliji progovorio o važnosti molitve. Najprije je istaknuo kako je za Židove Isusova vremena molitva bila nešto jako važno i nije se odgađala. Kazao je kako vjernici u suvremenom društvu često susreću poteškoće s molitvom zbog raznih interesa, prevelikog aktivizma i kalendara prepunjenog s obavezama, a pritom sijeku ono što im se čini najbezbolnije – molitvu. To je iluzija. Duhovnik Siroglavić naglasio je kako nam se poteškoće u molitvi ne događaju zato jer je netko loš vjernik ili nema dar molitve, nego jer ljudi danas imaju krivi pogled na molitvu. Za mnoge je danas molitva ponavljanje riječi ili izgovaranje naučenih formula, a nerijetko se Bogu obraćaju samo onda kada ga trebaju. Objasnio je kako molitva Oče naš o kojoj su slušali u evanđelju nije jedna od molitava koju pridružuju svojoj arhivi molitava koje znaju napamet (poput primjerice Zdravo Marijo ili Anđele čuvaru), nego je ona svojevrsni sažetak ili sinteza svih istina koje znamo i imamo u Kršćanstvu. Duhovnik je pozvao učenike na promišljanje o tome kako je Isus u evanđeljima često prikazan kao onaj koji je molio, iako je nekada sigurno bio kao čovjek razočaran u ljude koji nisu mijenjali svoje stanje, nekad i ljut, bio je i žalostan, plakao nad Jeruzalemom i sl. Isus tada nije reagirao kao mi, nije se prepustio osjećajima, nego se povlačio u molitvu. Kasnije su ga učenici zamolili da i njih nauči moliti, da i njima pokaže na koji način i oni mogu u svojim trenutcima koji nisu ugodni ni laki ulaziti u molitvu da postanu dobri, lijepi poput Isusa.

Na kraju je istaknuo da tako svi članovi velike katoličke školske virovitičke obitelji trebaju sebe promatrati u ovom evanđelju i pitati se o kvaliteti svoga odnosa prema Bogu i ljudima kroz proteklu nastavnu godinu. Pozvao ih je da u svetoj misi s posebnom pažnjom i pobožnošću mole molitvu Oče naš i tako zahvale Bogu za sve njegove darove kroz nastavnu godinu koja je došla svom kraju, ali jednako tako da traže od Boga i jedni od drugih oproštenje za sve ono što nije bilo dobro učinjeno.

Uslijedila je Molitva vjernih koju su uputili učenici Katoličke osnovne škole, a pripremio ih je vjeroučitelj iz njihove škole, Matija Đurčević, koji je uz učiteljicu Mirnu Šimić svirao tijekom euharistijskog slavlja. Na kraju svete mise zahvalnice svi su okupljeni zapjevali himan Tebe Boga hvalimo. Potom je duhovnik Siroglavić zahvalio ravnateljima, svim djelatnicima i učenicima katoličkih škola Virovitice na svakom nastojanju i trudu oko stavljanja evanđelja u središte mladih života koji se nalaze u odgojno-obrazovnom sustavu katoličkih virovitičkih škola.