Obljetnica uspostave Župe bl. Ivana Merza u Slatini

Prigodom 21. obljetnice beatifikacije Ivana Merza i osnutka istoimene župe požeški biskup Ivo Martinović pohodio je 22. lipnja 2024. godine Župu bl. Ivana Merza u Slatini i u župnoj crkvi predvodio zahvalno euharistijsko slavlje.

Prigodnu homiliju biskup je započeo osvrnuvši se na naviještenu Božju riječ za koju je kazao kako je istovremeno jednostavna i duboka, ali i izazovna za prihvaćanje i nasljedovanje. „Jednostavna jer je Isus u svojim riječima i životu jasan te da njegove riječi ne bi trebalo tumačiti, a duboka je jer govori o kraljevstvu nebeskom, o vječnosti i životu, o sadašnjosti i budućnosti“. Citirajući Isusove riječi „Nemojte biti zabrinuti za sutra. Dosta je svakom danu njegova zla.“ (Mt 6,34), biskup Martinović je poručio vjernicima kako Bog želi da u životu budemo bez opterećenja. Ustvrdio je da čovjek današnjice puno vremena i snage troši na svoje zemaljske ciljeve koji mu stvaraju opterećenje, zamračuju pogled i zasljepljuju vjeru da cjelovitije sagleda svoj život, svoju sadašnjost i više usmjeri na vječnost i predanje Bogu.

U tom kontekstu, osvrnuvši se na bl. Ivana Merza, biskup Martinović je kazao kako je upravo naš blaženi Ivan Merz primjer vjere, pouzdanja i predanja Bogu. „On se predao Bogu jer je bio svjestan da on sve vodi, svime upravlja i svime gospodari. Ne znamo hoćemo li dovršiti ovo euharistijsko slavlje, a opterećeni smo sa sutrašnjim stvarima. To nije razlog da ne stvaramo programe i planove za život i rad, ali ne smijemo se opterećivati s njima. Nemojte biti zabrinuti, potrebno je imati povjerenje u Gospodina, imajte potpuno povjerenja u Njega“, poručio je biskup i nastavio govoriti o životu bl. Merza koji je sav svoj život predao Isusu Kristu i služenju Crkvi. „Njegov je životni poziv se ostvario u vjeri s kojom je proslavi Boga te u iskrenom nasljedovanju  Isusa Krista i potpunim predanjem i povjerenjem u Njega. Nije dopustio da tama zavlada njegovim srcem i životom jer je trajno  bio povezan s Isusom po otajstvu euharistije“, zaključio je biskup te pozvao nazočne da nasljeduju njegov put. „Euharistijski Isus bio je izvor njegove vjere, njegova života i njegove duhovnosti. I zato mu nije bio ideal da samo on živi od otajstva Božje prisutnosti u presvetoj euharistiji, nego da što više drugi, a posebno mladi upoznaju, zavole i slijede taj put Božje blizine, prisutnosti i ljubavi kako bi Crkva i naš narod pronašli svoju duhovnu snagu i veličinu u Bogu te živjeli od nje. Kako bi bilo dragocjeno da su mladi danas poput Ivana Merza oduševljeniji mladim Bogom Isusom Kristom. Kako bi bilo dragocjeno da u svom životu prepoznaju i otkriju veličinu Boga koji ih ljubi, koji obasjava njihove živote i želi biti njihov prijatelj i suputnik. Kako bi bilo to dragocjeno da je i u našim obiteljima više onih koji prepoznaju duhovnu snagu i Božju prisutnost u tajni Euharistije i da od nje žive“, kazao je biskup Martinović i potaknuo vjernike da otkrivaju i nasljeduju veličinu bl. Ivana Merza. Poručio im je kako nije dovoljno samo častiti ga i sjećati se njegova primjera, nego je puno važnije nasljedovati ga svojim životom.

Na kraju homilije biskup je ohrabrio vjernike da bez obzira na današnje i druge nadolazeće izazove nastoje sve podijeliti sa svojim Bogom Isusom Kristom. „Sutrašnji dan može donijeti radost, može donijeti i bolest, tugu, križ, nejasnoće, pa čak možda i smrt dragih  nam osoba, ali podijelimo to sa svojim Gospodinom. On će nam udijeliti svjetlo, ojačati vjeru, pokazati put i biti s nama kao što je bio do smrti s bl. Ivanom Merzom“ poručio je biskup i sve vjernike preporučio zagovoru njihova nebeskog zaštitnika.