Blagoslov novih zvona u požeškoj Župi sv. Ivana Krstitelja

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine požeški biskup Ivo Martinović pohodio je Župu sv. Ivana Krstitelja u Požegi te predvodio župno euharistijsko slavlje i blagoslovio nova zvona za župnu crkvu. Uz brojne župljane na čelu sa župnikom Brankom Šipurom, na slavlju su sudjelovali požeški gradonačelnik Željko Glavić, zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, drugi javni dužnosnici i vjernici grada Požege.

Na početku euharistijskog slavlja biskup Martinović je najavljujući obred blagoslova zvona kazao kako su ona na neki način povezana sa životom naroda Božjeg: „njihova zvonjava označava vrijeme molitve, skuplja puk na slavljenje liturgijskih čina, vjernike upozorava na značajne događaje koji pogađaju radošću ili bolom ovu crkvenu zajednicu“. Potaknuo je župljane da im zvuk zvona bude svakodnevni podsjetnik kako su jedna obitelj pozvana na okupljanje i očitovanje svoga jedinstva u Kristu.

Prigodnu homiliju biskup Ivo je započeo podsjećajući vjernike na trostruku Božju prisutnost: u okupljenoj zajednici, u presvetom Tijelu i predragocjenoj Krvi te u svojoj riječi. Tumačeći naviješteni evanđeoski ulomak o apostolima na lađi zahvaćenoj olujom, kazao je kako u teološkom govoru lađa simbolizira živu Crkvu. Isusov prijekor apostolima „Što ste bojažljivi? Kako nemate vjere?“ (Mk 4,40) potiče nas, nastavlja biskup, da preispitamo svoju vjeru. „Je li moja vjera čvrsta, nepokolebljiva? Kad promatramo svoje živote i odnose, koji puta se čini da nam nedostaje pouzdanje u Boga, jake i čvrste vjera da ne budemo bojažljivi“, rekao je biskup te nastavio promišljati o uzrocima ljudskih strahova i slabe vjere. Kazao je kako se suvremeni čovjek više oslanja na sebe i druge ljude nego na Boga te lako zaboravlja njegovu svemoć i božanstvo. Stvarnosti se pristupa iz svoje ljudskosti nastojeći sve držati pod vlastitom kontrolom, a to je nemoguće. „Potrebno je biti svjestan onoga što nam današnja biblijska čitanja i sâm Isus poručuje i otkriva u svojem djelovanju – Bog je gospodar svega“ kazao je biskup te potkrijepio tvrdnju prvim čitanjem iz Knjige o Jobu i evanđeoskim ulomkom sv. Marka.

Čežnja današnjeg čovjeka da gospodari Bogom, prirodom i ljudima proizlazi iz ljudske oholosti koja se želi izdići iznad Boga, ustvrdio je biskup Martinović. „Bez obzira koliko čovjek to želio, koliko napredovala tehnološka i znanstvena dostignuća, Božji zakon utisnut u prirodu i u čovjeka ostat će nepromijenjen. Čovjek nikada neće zagospodariti Bogom i Božjim zakonima“, zaključio je biskup i rekao kako nas ti Božji zakoni pozivaju da uđemo u dubinu vjere. „Vjera je prihvaćanje onoga što ne možemo dokučiti svojim razumom i sposobnostima, ali to zapažamo kao stvarnost koja nas nadilazi.“ Govoreći nadalje o Bogu koji je stvorio vidljivi svijet sa svojim zakonitostima, biskup je istaknuo kako je Bog stvoritelj i onoga nevidljivog Božjeg, vječnog svijeta koji nas nadilazi, a koji nam otkriva Isus Krist. „Vjerovati u taj Božji svijet znači vjerovati u Krista Isusa i sve ono što je on ostvario svojim životom, djelovanjem, a nadasve mukom i uskrsnućem. To je ono što Pavao u drugom čitanju govori o novom životu. Novi život koji se ostvaruje u Kristu Isusu i njegovu djelovanju te u njegovoj Božanskoj milosti. Novi život mi primamo, kaže Pavao, u sakramentu krštenja“, rekao je biskup zaključivši kako bi to trebao biti temelj života svakog vjernika. Tumačeći nadalje Pavlovu Drugu poslanicu Korinćanima pozvao je vjernike da žive svoje krštenje, vjeru i ono na što nas Božja riječ poziva. „Biti kršćanin znači čvrsto se osloniti na svoga Boga koji nam se u Isusu Kristu potpuno objavljuje i koji nas poziva da ga slijedimo i da se ne ničega ne bojimo“, poručio je biskup Martinović te se osvrnuo i na primjer sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika župe. „Ivan Krstitelj je naviještao Isusov dolazak, govorio je o Isusu i pripravljao mu put. U svojoj jasnoći vjere i naviještanju Sina Božjega ostao je nepokolebljiv do polaganja života za Božji zakon i vjernosti Bogu. Neka Gospodin udijeli svima nama tu snagu vjere i ljubavi koju je potrebno svjedočiti iz dana u dan“, kazao je biskup te sva nastojanja prisutnih vjernika povjerio zagovoru njihova zaštitnika.

Poslije molitve Oče naš biskup Martinović je uputio blagoslovnu molitvu za zvona, poškropio ih blagoslovljenom vodom i okadio te udarcem čekića proizveo njihov zvuk, a zvona su se prvi put oglasila na svršetku mise.

Nakon popričesne molitve vjeroučitelj Miroslav Peroutka je u ime vjernika zahvalio predvoditelju slavlja biskupu te mu poželio blagoslovljeno pastirsko djelovanje u Požeškoj biskupiji. Riječima zahvale pridružio se i župnik Šipura koji je kazao je kako su blagoslovljena zvona dar vjernih župljana i drugih donatora među kojima su i grad Požega te Požeško-slavonska županija. Zahvaljujući na pozdravnim riječima župniku i vjeroučitelju te svim župljanima za sudjelovanje u slavlju, biskup Martinović je podsjetio kako je Isus Krist temelj svih ovakvih okupljanja. „On nas okuplja i on će nas i dalje okupljati u ovoj župnoj zajednici. Zvonjava ovih zvona uvijek će biti jeka njegova glasa ljubavi koji nas poziva da ga slijedimo vjerom, životom i da dođemo u zajedništvo s njime“, poručio je biskup i zahvalio svima koji su pridonijeli izradi i postavljanju zvona bilo materijalnim darom, bilo molitvom. Pozvao je nazočne da nasljedujući primjer sv. Ivana Krstitelja budu ne samo vjernici, nego i svjedoci vjere. „Vaš je zaštitnik sv. Ivan Krstitelj svjedok vjere i glasnik radosti. On je navješćivao Isusa Krista. Budite svjedoci vjere i glasnici radosti Božje“, rekao je požeški biskup čestitajući sutrašnji blagdan zaštitnika župe te je na sve zazvao Božji blagoslov.