Ljetni susret ministranata u Velikoj nedaleko Požege

U organizaciji Povjerenstva Požeške biskupije za pastoral duhovnih zvanja u utorak 25. lipnja 2024. održao se ljetni susret četrdesetak ministranata u Domu sv. Augustina u Velikoj. Ministrante je u poslijepodnevnim satima pohodio požeški biskup Ivo Martinović te u zajedništvu s njima predvodio euharistijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Augustina.

Biskup Martinović je homiliju započeo dijalogom s ministrantima o naviještenoj Božjoj riječi. Postavljajući pitanja o evanđelistu Mateju koji je bio Kristov učenik, biskup je kazao ministrantima kako su i oni na svoj način Isusovi učenici jer su po krštenju postali djeca Božja, ali još više jer mu služe kod oltara. Razgovarajući nadalje o sadržaju evanđeoskog ulomka u kojem Isus govori „Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima“ (Mt 7,12), biskup je upitao ministrante što to znači i kako bi oni ovu Isusovu zapovijed prinijeli u svom ponašanju. Nakon mnogo različitih odgovora i primjera biskup je zaključio kako je Isus u toj jednoj rečenici sažeo sedam zapovijedi iz Dekaloga, jer „Prve tri zapovijedi govore o našem odnosu prema Bogu, a preostalih sedam o našem ponašanju i odnosu prema drugima. Isus nam poručuje kakvi mi trebamo biti i kako se ponašati kao njegovi učenici i ministranti. Poziva nas da budemo dobri, a to onda treba biti prepoznatljivo ne samo u crkvi, nego i u školi, obitelji, igri i na svim drugim mjestima“, zaključio je biskup te još nadodao: „Vi imate ljubavi za Boga, Crkvu i svoju župu jer dolazite ministrirati. Nastojte tu ljubav svjedočiti svojim ponašanjem i djelima“.

Na kraju homilije biskup je kazao ministrantima kako Isus poziva mnoge ministrante da mu postanu još bliskiji učenici služeći kod oltara kao svećenici. Ohrabrio ih je da se ne boje odgovoriti Isusu na njegov poziv te ih je pozvao da u molitvi povjere Gospodinu svoje živote, molitve i razmišljanja jer ih on uvijek prati i uvijek je uz njih.