Sjednica požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra

U Dvorani Sv. Lovre Biskupskog doma u Požegi, 25. svibnja održana je sjednica požeškoga Stolnog kaptola sv. Petra. Sjednicom je predsjedao prepošt Ivica Žuljević a uz kanonike na sjednici je sudjelovao i požeški biskup Ivo Martinović.

Nakon molitve Trećeg časa prepošt Ivica Žuljević je pozdravio nazočne kanonike, a napose biskupa Ivu koji je prvi puta sudjelovao u radu kaptolske sjednice u svojstvu službe požeškog biskupa koji je započeo prije dva tjedna. Podsjetio ih je da će se u prosincu ove godine navršiti 25 godina od osnutka požeškoga Stolnog kaptola Sv. Petra (1999-2024). S osjećajima poštovanja i zahvalnosti prisjetio se preminulog apostolskog protonotara Joze Devčića, njegova prvog i dugogodišnjeg prepošta. Biskupu pak Ivi obećao je pomoć u vršenju njegove biskupske službe, napose u brizi za bogoštovlje i materijalnu brigu oko požeške Katedrale. Biskup Ivo je zahvalio prepoštu Ivici na riječima pozdrava i potpore. Kazao je da djelovanje Stolnog kaptola Sv. Petra doprinosi ugledu požeške mjesne Crkve. Zahvalio je svom prethodniku biskup Antunu Škvorčeviću što je prije 25. godina osnovao požeški Stolni kaptol sv. Petra i imenovao prve kanonike. Još je rekao da će mu njihova mudrost, njihovo pastoralno iskustvo i njihovi savjeti biti od pomoći u vršenju biskupske službe, osobito u prvim mjesecima kad se u spomenutoj službi susreće s mnogo toga novoga i nepoznatoga.

Potom je prepošt Žuljević izvijestio kanonike i biskupa Ivu o poduzetim radovima u tekućoj 2024. godini. Najprije je prikazao tijek izrade projektne dokumentacije za I. fazu radova na konstrukcijskom ojačanju zvonika Katedrale, za koje su osigurana sredstva iz Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Najavio je da će tijekom jeseni od spomenutog Ministarstva biti zatraženo da financijski potpomogne radove II. faze koji predviđaju konstrukcijsko ojačanje cijelog krovišta Katedrale. Potom je izvijestio o tijeku radova na ojačanju i sanaciji obodnih zidina na građevini Stari grad u Kaptolu koji se provode uz potporu Konzervatorskog odjela u Požegi, Podsjetio je kanonike da je na EU natječaj: „Obnova javne kulturne infrastrukture“ u program „Konkurentnost i kohezija 2021-2027“ prijavljen projekt Stari grad Kaptol. Obavijestio je kanonike da je Požeška biskupija na stalno korištenje Stolnom kaptolu ustupila darovanu kuću u centru grada. Kanonik kustos Mario Sanić podnio je financijski izvještaj za prvo polugodište i obznanio stanje kaptolske blagajne. Bilo je riječi i o službi katedralnog orguljaša te je najavljen tradicionalni koncert „Tu es Petrus“ u crkvi sv. Jurja u Starom gradu u Kaptolu, 28. lipnja  u predvečerje svetkovine apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla.