Krštenje petog djeteta roditelja Mejašić u virovitičkoj Župi bl. Alojzija Stepinca

U nedjelju 30. lipnja 2024. godine požeški biskup Ivo Martinović pohodio je Župu bl. Alojzija Stepinca u Virovitici i ondje predvodio župno euharistijsko slavlje te krstio Tomu, peto dijete roditelja Igora i Marijane Mejašić. Nakon pozdravnih riječi upravitelja župe Roberta Medveda, biskup je zahvaljujući na pozivu i dobrodošlici iskazao radost što će u zajedništvu s vjernicima ove župe slaviti euharistijska otajstva i krstiti peto dijete u obitelji Mejašić. Uputio je pozdravne riječi cijeloj župnoj zajednici, a na poseban način roditeljima Igoru i Marijani te njihovoj rodbini i kumovima te ih je pozvao da molitvom prate maloga Tomu.

Tumačenjem prvog čitanja iz Knjige Mudrosti biskup Ivo je na početku homilije podsjetio kako je Bog stvorio čovjeka za neraspadljivost. Primijetio je kako zbog iskustva neizbježne smrti čovjek teško prihvaća ovu istinu koja je ključna i najbitnija u našoj vjeri. Još snažniju potvrde ove istine biskup je potkrijepio evanđeoskim tekstom. „Isus to potvrđuje jer Bog ga šalje da objavi neraspadljivost, a neraspadljivost je vječnost, ono što pripada Bogu. Isus je iz vječnosti došao u naše vrijeme, rodio se od Marije, živio je naš ljudski život, u svemu nam je bio jednak osim u grijehu. Podnio je muku, smrt na križu i naposlijetku, uskrsnuo je. To je ono što je tajna i bit naše vjere, a to je ono što su i apostoli iskusili“ rekao je požeški biskup te podsjetio vjernike na primjer sv. Petra. „Isusovo uskrsnuće nam otkriva i neraspadljivost. Isus je zato došao na svijet da potvrdi kako nas Bog nije stvorio samo za zemaljsko i prolazno, nego da nam poslije smrti daje novi život. Ovo materijalno tijelo će završiti na zemlji, ali ono božansko, po uskrsnuću nastavlja živjeti. To je temelj naše vjere“, zaključio je biskup rekavši kako je upravo to i razlog krštenja malenoga Tome. „Želimo da Toma po sakramentu krštenja postane dijete Božje i da ga Bog u ovom zemaljskom životu vodi i obasjava svojim svijetlom te ostvari s njime ono što je on objavio i što mi želimo da se ostvari s nama – vječnost. To je ključno. Krštenje nas uvodi u Božji život, svijetu i vječnost. Po krštenju se spašavamo.“

 

Govoreći nadalje o evanđeoskom izvještaju u kojem Jair moli Isusa da mu izliječi kćer, biskup je ohrabrio roditelje Mejašić rekavši im kako će Isus jednakom milošću po krštenju dotaknuti i njihovo dijete. „Budite u svojoj obitelji, u svom životu i odgoju djece, u svemu i uvijek oslonjeni na Gospodina Isus Krista. Čestitam vam na hrabrosti i otvorenosti životu jer ste prepoznali ljudski život kao najveće bogatstvo i vrijednost“, rekao je biskup te nadodao kako čovjek današnjice živi u zabludi jer: „Mislimo da smo gospodari svega i da će u životu sve biti onako kako mi odlučujemo i planiramo. U praksi i iskustvu zapažamo da je često sasvim suprotno“, primijetio je biskup Ivo te još jednom pozvao roditelje da se u svemu oslone na Boga. „Bog koji vam je dao djecu, on će providjeti i njihovu dobru budućnost. Onaj tko se oslanja na Boga doživjet će poteškoće, krize i kušnje, ali će doživjet i neizmjerni blagoslov“, rekao je biskup zaključivši kako su upravo djeca najveći blagoslov i bogatstvo. Pozvao je roditelje da svoju djecu odgajaju u vjeri te da budu uz njih. „Budite svjetlo u njihovom životu. Nastojte uvijek imati vremena za njih. Tko nema vremena za obitelj, nema vremena ni za sebe. Iako može puno toga posjedovati, bez vremena za obitelj i sebe, najčešće se postaje nesretan i razočaran.“ Na kraju homilije biskup je poželio roditelja da svojoj djeci uvijek budu svjedoci vjere, podrška i potpora te učitelji ljubavi i mudrosti.

Na svršetku misnog slavlja upravitelj župe Medved je čestitao biskupu Ivi nedavno proslavljeni imendan, rođendan te obljetnicu svećeničkog ređenja, a predstavnici vjernika uručili su mu prigodni dar. Biskup je čestitao roditeljima što su prihvatili dar života koji je najveći, najljepši i najdragocjeniji dar koji Bog može dati čovjeku. Primijetivši kako je među sudionicima misnog slavlja veliki broj obitelji s malenom djecom, biskup je izrazio radost što ova župna zajednica prepoznaje vrijednost Božjeg dara života. Kumove maloga Tome je pozvao da ga svakodnevno prate svojom molitvom, a na sve nazočne je zazvao Božji blagoslov.