Proslava dvadesete obljetnice osnutka našičke Župe Gospe Fatimske

U nedjelju 30. lipnja 2024. požeški biskup msgr. Ivo Martinović pohodio je Župu Gospe Fatimske u Našicama te predvodio euharistijsko slavlje i spomenuo se dvadesete obljetnice osnutka Župe. Uz domaćeg župnika Pericu Matanovića u slavlju je sudjelovao nekadašnji upravitelj župe Patrik Alatić te brojni vjernici.

U ime župljana biskupa je pozdravila vijećnica Vera Čajka te izrazila osobitu radost zbog biskupova prvog pastirskog pohoda njihovoj Župi. Zahvalila mu je za iskazanu pažnju rekavši kako je ovaj pohod velika potpora vjernicima u svim njihovim pastoralnim nastojanjima. Riječi dobrodošlice uputio mu je potom župnik Perica Matanović. Predstavio je ukratko dvadesetogodišnju povijest Župe, a na kraju uz riječi dobrodošlice poručio biskupu Martinoviću kako će ga u njegovoj biskupskoj službi u zajedništvu sa svojim župljanima i dalje pratiti molitvom.

Zahvalivši na srdačnom pozdravu biskup Ivo je prigodom obilježavanja dvadesetogodišnjeg života ove zajednice kazao kako je župa dar Božji jer je ugrađena u zajednicu Crkve koju je Isus osnovao. „Vi ste živa Crkva koja dvadeset godina djeluje u otajstvu Isusove ljubavi, svetih sakramenata, molitve, zajedništva i darivanja. Danas želimo zahvaliti za sve milosti i dobročinstva koje vam je Bog udijelio po svim živim i preminulim svećenicima koji su ovdje djelovali i po svim vjernicima. Bogatstvo Božjeg djelovanja i ljubavi ljudskih srdaca bilo je pod okriljem i zaštitom Gospe Fatimske i njezinog Bezgrešnog i Prečistog srca. Neka tako bude i danas u ovom slavlju, u otajstvu Isusova srca koje se zove presveta euharistija“, zaključio je biskup.

Na početku homilije biskup se osvrnuo na naviješteni ulomak iz Markova evanđelja o čudesnom ozdravljenju žene koja je bolova od krvarenja i uskrišenju Jairove kćeri. Ustvrdio je kako i ljudi današnjice, poput Jaira i bolesne žene, poduzimaju sve kako bi sačuvali svoje zdravlje. Međutim, nastavlja biskup, „ova dva lika ne otkrivaju samo onu našu ljudsku dimenziju želje za životom, nego i ustrajne vjere i povjerenja u Isusa Krista. Žena koja je bolovala ustrajna je u želji da na bilo koji način dođe do Isusa“. Nastavljajući promišljati o ljudskoj čežnji za zdravljem i životom, biskup je kazao kako nam Isus otkriva i daje božanski život. „Došao je s neba da objavi i otkrije kako se naš zemaljski život nastavlja i poslije smrti i to potvrđuje u svojem uskrsnuću. To je razlog zašto smo mi ovdje. Želimo da naša vjera i naš život budu ono što će nas voditi do raja, do života vječnoga, do zajedništva s Gospodinom“, poručio je požeški biskup.

Govoreći nadalje o drugom čitanju poslanice Korinćanima, biskup je istaknuo kako Pavao predstavlja Krista kao uzor darivanja. „Darivanje koje nazivamo caritas je ljubav koja je plod vjere i koja se daje ne očekujući ništa zauzvrat.“ Biskup je potom ustvrdio kako nam je uz Jairovu vjeru prijeko potrebna i ova nesebična ljubav. To je ljubav koju nam je dao Isusa Krista koji je, premda bogat, postao siromah da nas obogati, u svom siromaštvu i poniznosti svima nam daje uzor kakvi trebamo biti (usp. 2 Kor 8, 9). Biskup je potom podsjetio vjernike kako nas Isus svojim božanskim životom vodi u vječni život. „Ustanovio je svete sakramente kako bi se njegov božanski život i ljubav u nama ostvarivali i živjeli. Sveti sakramenti su Božji život u nama. To često zaboravljamo, a tako je dragocjeno i važno za našu vjeru, mir, ljubav, dobrotu, opraštanje i ljepotu života. Ima li za nas veće milosti od ove euharistije? Nema. Nema većeg dara od svake svete mise po kojoj nam Isus svoj božanski život daje u tajni Presvetoga Tijela i Predragocjene Krvi“, poručio je biskup te ustvrdio kako mnogi kršćani ne prepoznaju važnost euharistije nalazeći razna opravdanja za neredoviti dolazak u crkvu. Te naglasio da: „Ne idemo na misu radi svećenika. Ne idemo niti na ispovijed radi svećenika, nego da se Božanski život u nama nastani i da nas obnovi. Idemo da nas Bog obnovi vjeru, učvrsti ljubav, udijeli milost i  snagu Duha, ne samo za ljubav, nego za praštanje, nošenje križa, za snagu u bolesti i u problemima…. Neće nam nitko drugi dati ono što nam treba za život u vjeri i za vječnost kao što nam to Bog daje“, zaključio je biskup te pozvao vjernike da budu još više povezani s Bogom te se tako pripremaju za život vječni.

Na kraju homilije preporučio je nakane svih sudionika misnog slavlja zagovoru Gospe Fatimske. „Neka njezino Majčinsko srce bude ono koje će nas još više usmjeravati na Srce naše vjere, Srce njezinog Božanskog Sina Isusa, na presvetu euharistiju. Molimo da nas ona prati svojim zagovorom i da nam pomogne imati ustrajnost i vjeru kao Jair i žena iz današnjeg evanđelja.“

Nakon popričesne molitve uz čestitku svim župljanima prigodom obljetnice osnutka njihove Župe, biskup je čestitao i župniku Matanoviću jučerašnji imendan te 30. godišnjicu svećeničkog ređenja. Pozvao je vjernike da mole za svećenike, redovnike, redovnice, za nova duhovna zvanja i za snagu svjedočenja vjere. „Potrebno je i danas svjedočiti vjeru, a snaga za svjedočenje vjere nalazi se u euharistiji i molitvi“ zaključio je biskup te sva njihova nastojanja još jednom preporučio zagovoru Gospe Fatimske.