Župa Đurđenovac hodočastila u Karmel sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj

Na blagdan Majke Božje Karmelske 16. srpnja 2024. godine pedesetak vjernika Župe sv. Josipa u Đurđenovcu, predvođeni župnikom Nikolom Jušićem hodočastili su u Karmel sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj. Po dolasku u Karmel dočekala ih je s. Anita. Nakon kratke okrijepe uputili su se u samostansku crkvu gdje ih je primio o. Smiljo Brnadić, karmelićanin te je ondje održao nagovor o škapularu i Škapularskoj bratovštini. Nekoliko župljana je nakon nagovora odlučilo pristupiti bratovštini i obući škapular. U znak zahvalnosti za srdačan prijem đurđenovački su hodočasnici uručili časnim sestrama prigodne darove.

Uslijedila je potom pjevana služba večernjih hvala u kojoj su se karmelićankama pridružili i pristigli hodočasnici. Vrhunac proslave blagdana Majke Božje Karmelske bila je sveta misa koju je u zajedništvu sa svećenicima, bogoslovima, sestrama i vjernicima, predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić. Na početku euharistijskog slavlja, nadbiskup je pozdravio sve prisutne koji su došli sa svih strana nadbiskupije pohoditi Karmel, a na poseban način je pozdravio hodočasnike iz Đurđenovca.

U homiliji, nadbiskup se osvrnuo na svetopisamske tekstove koji izvještavaju o proroku Iliji na gori Karmel. Naglasio je kako je prorok Ilija ondje u oblaku imao viđenje Blažene Djevice Marije koja će roditi Spasitelja. Povezujući Ilijino viđenje oblaka, nadbiskup je naglasio da su Karmel i sestre u Karmelu poput malog oblaka koji budi nadu za prestanak suše. “Sestre svojim molitvama prate svaku osobu, ali i cijeli svijet.” Nadbiskup je zaključio homiliju pozivom da budemo Marijini sinovi i kćeri, te vjerni svjedoci Kristovi po zagovoru Nebeske Majke.

Na kraju slavlja, nadbiskup je još jednom zahvalio svima na dolasku, a sestrama na ustrajnoj molitvi te zazvao Božji blagoslov na sve prisutne.

TEKST I FOTO: Antonio Kljajić