Euharistijsko slavlje prigodom završetka Hoda Franjevačke mladeži u Našicama

Stotinjak članova Franjevačke mladeži iz Osijeka, Vukovara, Đakova, Našica i Požege sudjelovalo je u tradicionalnom hodočašću pod nazivom Hod Frame koji je započeo 25. srpnja u Osijeku, a završava 3. kolovoza u Asizu. U prvom dijelu Hoda mladi su pohodili Petrijevce, Belišće, Šljivoševce, Đurđenovac i Našice gdje je u utorak 30. srpnja biskup Ivo Martinović u samostanskoj i župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog slavio s njima svetu misu.

U homiliji biskup se osvrnuo na naviješteni evanđeoski ulomak u kojem Isus tumači prispodobu o pšenici i kukolju (Mt 13, 36-43). Kazao je kako se Isusove riječi upućene apostolima odnose i na današnjeg čovjeka. Podsjetivši ih na značenje prispodobe kazao je kako je Bog sijač dobrog sjemena, dobro sjeme je Njegova riječ, a njiva ili tlo je svaki čovjek. Još je kazao kako uz dobrog sijača Sina Božjega postoji sijač zla, a to je đavao te posvijestio kako o svakome od nas  ovisi kako će na Božju posijanu riječ odgovoriti. Potom se osvrnuo na primjer sv. Franje Asiškog i poručio im kako je on uzor kako se na najbolji način odgovora tom izazovu. „Dragi framaši, vi već na svoj način slijedite lik i život sv. Franje i vjerujem da to želite još i više. Vaša duhovnost je njegova duhovnost i put Isusa Krista. Sv. Franjo je želio da evanđelje i Krist budu temelj svega što on jest u sadašnjosti i vječnosti. U tome je bio radikalan. I vaša duhovnost, duhovnost Frame, temelji se na upoznavanju evanđelja“, kazao je biskup Ivo te nadodao kako se upoznavanje evanđelja sastoji u razmišljanju o Isusovim riječima i osobnom odgovoru na njih. Potrebno je zapitati se, nastavio je biskup, jesam li tlo u kojem raste dobro sjeme ili sam tlo u kojem raste kukolj?

Podsjetio je potom mlade kako se ove godine obilježava 800. obljetnica otkako je sv. Franjo na La Verni na svom tijelu primio rane Isusa Krista. „Te rane nisu plod nečega što je on sam sebi dao, nego plod njegova predanja Kristu i želje da na svome tijelu iskusi onu bol koju je Krist kroz svoju patnju osjećao i trpio.“, rekao je biskup te zapitao mlade jesu li i oni do te mjere spremni ljubiti Isusa. Osvrnuo je potom na Asiz i druga mjesta života sv. Franje koja će mladi pohoditi te im je poželio da u njima obnove svoju ljubav prema Isusu Kristu i evanđelju. Podsjetio ih je kako je odlukom pape Franje ova godina posvećena molitvi kao priprava za veliki Jubilej 2025. koji će se odvijati pod motom „Hodočasnici nade“ te im je poručio: „Dragi framaši, vi nastavljate ovaj Hod kao hodočasnici, hodočasnici nade. Svaki vjernik je pozvan u svom životu i svojom vjerom biti hodočasnik i nositelj nade. Nada je teološka krepost i temelj iz kojeg se živi vjera. Samo onaj čija je vjera nepokolebljiva i utemeljena u Bogu može nositi nadu i svjedočiti ju“, poručio je biskup i kazao kako papa Franjo ističe mlade kao jedan od znakova nade našega vremena. „Vi ste znak nade i nove budućnosti. Bit ćete to ako u vašim srcima i dušama bude usidrena nada u Kristu Isusu. Samo onaj tko je u Krista usidren ima čvrstu i nepokolebljivu vjeru“, poručio je biskup.

Oslanjajući se nadalje na riječi Svetoga Oca biskup se obratio roditeljima posvijestivši im kako su oni plodno tlo u životu i odgoju svoje djece. „Sve ono dobro što ste vi, dragi roditelji, kroz odgoj uložili u svoju djecu je dobro sjeme. Budite zahvalni Bogu za to.“ Potom je mladima naveo primjere dobrog sjemena koje je posijano u njihovim životima: molitva, učenje, ljubav prema starijima, hodočašće, susreti, upoznavanje i otkrivanje Boga te želja slijediti Isusa Krista. Rast toga sjemena, nastavlja biskup, može se ostvariti samo ako smo povezani s Bogom i kroz molitvu.

Na svršetku homilije biskup je poručio mladima kako iz dana u dan imaju brojne mogućnosti da kroz dobra djela milosrđa, praštanja, susrete i razgovore svjedoče kako je Krist posijao dobro sjeme u njihovu životu te ih je ohrabrio da uvijek budu usmjereni na Božju ljubav koja je temelj rasta kraljevstva nebeskoga i svjedočanstva kršćanske ljubavi.