Župa Preobraženja Gospodnjega u Bučju proslavila župnu svetkovinu

Na svetkovinu Preobraženja Gospodinova, u utorak 6. kolovoza, središnje euharistijsko slavlje predvodio je u župnoj crkvi u Bučju Tomislav Varela, župni vikar Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Požegi, a koncelebrirali su svećenici Pleterničkoga dekanata.
U homiliji predvoditelj slavlja je usporedio otajstvo života Isusa Krista u preobraženosti među biblijskim likovima s događajem Kristove prisutnosti u euharistiji po kojoj vjerničke duše postaju preobražene.

„Dolazeći u crkvu imamo brojne susrete s Gospodinom u svetoj euharistiji, a jesmo li se preobrazili, obratili svoje srce?“, zapitao je propovjednik Varela. Potaknuo je vjernike na nutarnje doživljavanje stvarnosti euharistije na oltaru kao uprisutnjenja „otvorena neba“ gdje Krist dolazi među nas. „Nema većega događaja otvorenih nebesa doli događaja pretvorbe“, naglasio je. Poželio je da svetkovina Preobraženja Gospodinova, događaj Očeve ljubavi kada je Sina pokazao u svojoj slavi, potakne srca na preobrazbu u ljubavi kako bi u današnjemu svijetu bili bolji kršćani na svim životnim razinama. Zaključujući homiliju predvoditelj Varela čestitao je župljanima Župe Bučje proslavu naslovnika crkve koja doziva u svijest trajnu zadaću preobraženja života po Evanđelju dok se kao kršćani bavimo svjetovnim zadaćama.

Na svršetku slavlja upravitelj župe Ivan Kozić zahvalio je subraći svećenicima na sudjelovanju. Pozdravivši svoje župljane i čestitavši župnu svetkovinu njima i gostima koji dolaze u Bučje, poželio je da raspoloženje misnoga slavlja ponesu svojim kućama, u svoje obitelji, život i mjesta djelovanja. Propovjednik Varela zahvalio se na pozivu, istaknuvši kako je radostan što je mogao doći u bučjansku župnu crkvu i s vjernicima slaviti otajstva vjere te je na sve zazvao Božji blagoslov.

TEKST I FOTO: Krešimir Putrić