Molitveno bdijenje u požeškoj crkvi sv. Lovre u predvečerje svečeva blagdana

U predvečerje blagdana sv. Lovre, 9. kolovoza 2024. u požeškoj crkvi sv. Lovre biskup Ivo Martinović u zajedništvu s kanonicima požeškoga Stolnog kaptola, svećenicima grada Požege, bogoslovima i svećeničkim aspirantima, karitasovim volonterima, mladima te drugim vjernicima predvodio je službu prvih Večernjih hvala u čast sv. Lovre i otvorio bdijenje koje su nastavili mladi grada Požege.

Na temelju naviještenog kratkog čitanja iz Prve Petrove poslanice, biskup je u homiliji kazao kako se Apostol obraća novokrštenicima, kojima za uzor stavlja Krista Gospodina. No, te riječi ne vrijede samo za novokrštenike, nego i za svakog krštenika i svakoga od nas ovdje okupljenog i u današnjem vremenu te nam one govore o onom što je najbitnije za nas – da je Krist naš najbolji i jedini uzor. Biskup je pojasnio okupljenima da nam je Krist uzor u svojoj ljubavi, a sv. Petar naglašava da je njegova ljubav – patnja. „Biti dionik Isusa Krista i njegove patničke ljubavi potpuna je radost, jer je to najsavršeniji oblik nasljedovanja Isusa Krista“, ustvrdio je biskup Ivo. Podsjetio je da svako naše svjedočenje vjere traži žrtvu, darivanje i patnju, bez obzira da li je riječ o svjedočenju riječima, djelima, opraštanjem, trpljenjem ili na druge načine, jer kroz sve to Gospodin nam dijeli nagradu i nutarnju radost. Biskup je istaknuo kako nam je i sv. Lovro davno u povijesti svojim djelima, žrtvom i patnjom posvjedočio kako se iskreno slijedi najsavršeniji uzor Isusa Krista, ali da imamo i svjedoke iz bliže povijesti i našeg naroda poput bl. Alojzija Stepinca, bl. Miroslava Bulešića, bl. Jule Ivanišević sa susestrama i druge, koji su u svojem predanju Bogu i žrtvi bili radosni te nam svojom ustrajnošću do smrti pokazali kako se slijedi Isusa Krista. Biskup je pozvao nazočne da budu svjesni kako je jedinstvo s Kristom, jedinstvo u Božjoj ljubavi ono što se treba darivati ovom svijetu. Ustvrdio je da Božja ljubav pobjeđuje tamu, grijeh, a u nama se ostvaruje  snagom Duha Svetoga. Zazvao je zagovor sv. Lovre da nas još više približi Gospodinu, koji će nam udijeliti svoga Duha da još više budemo svjedoci ljubavi Božje te po njegovu zagovoru budemo oni koji će ustrajno svjedočiti, ne samo riječima, nego poput njega i žrtvom da bismo slijedili primjer i uzor svoga učitelja i spasitelja Isusa Krista.

Na svršetku Večernjih hvala nazočni su, predvođeni biskupom Ivom, uputili Bogu molitvu za Požešku biskupiju. Biskup im je potom čestitao svetkovinu sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i Biskupijskog Caritasa. Poželio je sudionicima molitve da raspoloženjem kojim su otvorili proslavu sv. Lovre ispune i drugi dio bdijenja, koji je nastavljen klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, što ga je predvodio rektor crkve sv. Lovre Marijan Pavelić zajedno s bogoslovima, svećeničkim aspirantima, mladima iz požeških župa, karitasovim volonterima i članovima molitvenih zajednica.