Biskup Ivo posjetio prognaničko naselje Kovačevac uoči svetkovine zaštitnika Požeške biskupije

U pripravi za blagdan Sv. Lovre, đakona i mučenika, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa, požeški biskup Ivo Martinović, u pratnji novogradiškog župnika Maria Sanića i tajnika Mateja Silukovića pohodio je 9. kolovoza 2024. prognaničko naselje Kovačevac pokraj Nove Gradiške, u koje su smješteni izbjeglice i prognanici iz vremena Domovinskog rata i nakon njega.

Prije zajedničkog susreta s prognanicima, biskup Ivo je posjetio dvije starice u njihovoj kući, koje radi zdravstvenih poteškoća nisu mogle sudjelovati na zajedničkom susretu. One su biskupu Ivi ispripovjedile kako ga, unatoč poteškoćama u kojima se nalaze, prate molitvama u njegovom biskupskom poslanju. U ugodnom razgovoru biskup Ivo je kazao kako im je svojim posjetom želio iskazati ljudsko i evanđeosko poštovanje, posvjedočiti kako nisu same u svojim nedaćama pa im i na ovaj način želi izraziti duhovnu i materijalnu blizinu.

Potom se biskup u zajedničkim prostorijama u prognaničkom naselju susreo s preostalim stanovnicima. Na početku su se prognanici predstavili biskupu Ivi, kazali iz kojih mjesta dolaze, čestitali mu biskupsko ređenje i zaželjeli dobrodošlicu u njihovo naselje. Zahvaljujući na riječima dobrodošlice, biskup Ivo je podsjetio kako je sutra proslava svetkovine sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa te je to prigoda da im pokaže kako duhovno nisu sami. Napomenuo je kako on nastavlja ono što je biskup Antun činio proteklih godina te da im i po primjeru sv. Lovre želi posvjedočiti svoje osjećaje za njih i one koji su u potrebi. Dodao je kako im ovim pohodom želi očitovati da su na svoj način uključeni u zajedništvo i život požeške mjesne Crkve. Kazao je kako će ih na slavlju u Požegi prigodom svetkovine sv. Lovre uključiti u molitvu i pozvao ih da se i sada uključe u zajedničku molitvu koju će uputiti Bogu za njih same, kao i za one koji su koji su odselili iz naselja, te za preminule stanovnike.

Nazočni prognanici prikazali su biskupu poteškoće s kojima se susreću i izrazili mu zahvalnost što ih ne zaboravlja. Biskup je na kraju na sve zazvao Božji blagoslov, a potom je svakom pojedinom prognaniku uručio novčani prilog Požeške biskupije.