Biskup Ivo predvodio slavlje Velike Gospe u Kloštru kod Slavonskog Kobaša

U predvečerje svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, 14. kolovoza 2024. požeški biskup Ivo Martinović predvodio je s brojnim hodočasnicima svetu misu u starodrevnom marijanskom svetištu Kloštar kod Slavonskog Kobaša.

Na početku slavlja mlade predstavnice krizmanika prigodnom su recitacijom izrekle dobrodošlicu biskupu Ivi koji je po prvi puta pohodio njihovu župu i svetište Gospe Kloštarske. Pozdravnim riječima pridružio se i župnik i voditelj svetišta Goran Kovačević ističući kako je ovogodišnja proslava ujedno i 850. obljetnica štovanja Velike Gospe u Kloštru. Uvodeći u slavlje biskup Ivo je pred zavjetnim likom uputio pozdrav Isusovoj Majci, Gospi Kloštarskoj, na što su vjernici odgovarali pjevajući Elizabetinim riječima: „Blažena ti što povjerova“. Biskup je potom zahvalio na riječima dobrodošlice i pozdravio okupljene hodočasnike. Osvrnuvši se na 850. obljetnicu svetišta kazao je kako su prisutni vjernici poput hodočasnika koji su se stoljećima okupljali u Kloštru i danas došli s jednakim vapajima, osjećajima srca, željama i molitvama da im Gospin zagovor pomogne u onome što traže i što su donijeli njoj i njezinom sinu Isusu Kristu. Pozvao ih je potom da svoje molitve predaju Kristu po njegovoj majci Mariji u iskrenoj vjeri i ljubavi.

Na početku homilije biskup Ivo se spomenuo 850. obljetnice svetišta te je kazao kako ovo mjesto koje već stoljećima osluškuje vapaje i poklike srdaca vjernika koji su se ovdje okupljali, kao i mi danas. Ono nam govori o višestoljetnoj vjeri koja svoje temelje ima u Isusu Kristu. „Ovo mjesto govori o vjeri koja se je živjela od Krista i s Kristom, koja je slijedila njega i utjecala se zagovoru, pomoći i zaštiti njegove i naše nebeske Majke Marije. I mi večeras ovdje okupljeni došli sa svih strana jer znamo da nas naša nebeska Majka prati, pomaže, osluškuje naše vapaje i da nam želi pomoći.“ Uspoređujući nadalje Mariju sa zemaljskim majkama kazao je kako ona ljubi svoju djecu i nikada ih ne ostavlja. „Ona osluškuje naše molitve i naše vapaje, zna za naše žrtve i ima osjećaja za nas. Iako, koji puta možda ne doživljavamo uslišanja za ono što molimo i želimo, pa možda mislimo da nas je naša nebeska Majka zaboravila Vi, drage majke, i kad svojoj djeci ne učinite ono što očekuju i traže od vas, znate da ste uz njih i kolika je vaša ljubav prema njima, kako vaše srce nikada ne prestaje ljubiti svoju djecu. Tako je i s nebeskom Majkom Marijom, još i više“, ustvrdio je biskup.

Potom je istaknuo kako nam slavlje Velike Gospe želi učvrstiti vjeru u Boga. Zatim se osvrnuo na naviještena čitanja koja nam govore o povijest spasenja. „Prvo čitanje iz Knjige ljetopisa govori nam o kralju Davidu i njegovoj brizi za kovčeg saveza. Kovčeg saveza je bio znak Božje blizine i prisutnosti. U tom kovčegu saveza Crkva gleda sliku Blažene Djevice Marije koju je Bog izabrao i pripremio za rođenje svoga Sina. U drugom čitanju Pavao u Poslanici Korinćanima govori kako je Isus pobijedio smrt. Nije li to ono što mi ispovijedamo vjerom u uskrsnuće tijela? Nismo li zato ovdje na ovom groblju jer vjerujemo da će naša pokojna braća i sestre uskrsnuti, biti u nebeskoj slavi sa Isusom, Gospom i s Ocem nebeskim?“ Biskup je nastavio tumačiti naviješteni evanđeoski ulomak. „Kratki odlomak iz Lukina evanđelja opisuje nam kako je Sin Božji za svog djelovanja doživio nešto neobično od jedne obične žene. Dok je govorio ona ga je blagoslovila: ‘Blažena utroba koja te nosila i prsi koje si sisao!’ (Lk 11, 27). Ove tako jednostavne riječi,  govore nam o životu. Govore o ženi koja nosi dijete, da je njena utroba blagoslovljena, sveta, jer donosi život na ovaj svijet. Kako često zaboravljamo da su utrobe naših majki svete jer rađaju nove živote, jer ih Bog blagoslivlja po novom životu.“ Biskup je nadalje prisjetio kako su prije običavalo blagoslivljati trudne žene, a za njih se govorilo da su u blagoslovljenom stanju, u svetome stanju po svetosti života kojeg nose. Nastavljajući tumačiti evanđeoski ulomak kako je Isus prihvaća ovu čestitku od žene koja blagoslivlje njega i njegovu majku i on taj blagoslov proširuje na sve koji slušaju riječ Božju. „Još blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je.“ (Lk 11, 28) Ustvrdio je kako Isus želi da bude blagoslovljena svaka osoba  koji prihvaća riječ Božju i čuva ju kao što je to činila Marija. „Marija je čula riječ Božju po anđelovu navještaju, čuvala ju je, živjela s njom i od nje. Taj poziv Bog i nam danas upućuje. Trebamo biti svjesni milosti i blagoslova koji nam Bog daje po svome sinu Isusu Kristu, po njegovom životu i riječi. Biti blagoslovljen znači i biti svjestan da i mi možemo poput one žene iz evanđelja drugima upućivati blagoslove, dobre želje, riječi i svoju dobrotu. Zatim je biskup napomenuo kako je Marija blagoslovljena ne samo zato što je Isusa nosila u svojoj utrobi, nego i zato što ga je rodila. „Ona je blagoslovljena jer je rodila svoga Sina, jer ga je odgajala, jer se za njega brinula, žrtvovala i pratila  na životnom putu do smrti. Blagoslovljena je i zato što je svojim majčinskim zagovorom, kao što i danas čini, ljude privodila njemu. Ona je onima koji su poput nas tražili Isusa i željeli njegovu pomoć i blizinu, pomagala da dođu, bila posrednica, zagovornica, veza do Isusa. Ona je Majka koja prihvaća djecu sa svih strana svijeta i zato je kličemo i pozdravljamo s molitvom ‘Zdravo Kraljice’.“

Na kraju homilije biskup je podsjetio vjernike kako svetkovina Marijina uznesenja na nebo poziva da se usmjeri pogled iz ovog života u nebesku slavu. „Budimo usmjereni s Marijom prema nebu, prema uskrsnuću, prema onome što je ona ostvarila kroz svoje tijelo, svoj život, rad, molitvu, nade i tuge, strahove i nejasnoće. Sve ono što je ona svojim životom živjela, sve je to ušlo u nebesku slavu. I mi želimo doći u tu slavu, slavu gdje je ona sa svojim Sinom, u zajedništvo Boga Oca i gledati s njom licem u lice Onoga koji nas je stvorio, otkupio i posvetio“, ustvrdio je biskup te istaknuo važnost žene u povijesti spasenja. „Po ženi Bog proširuje svoju svetost na cijelo čovječanstvo. Ima li išta veće kod žene od ovoga da bude nositeljica svetosti i da je pozvana biti majka koja donosi život i radost. Pozvani smo poput Marije biti svjesni da Isus kao što je došao u Marijino tijelo, dolazi i u naše tijelo. Svaki put kad pružamo ruku, želimo Isusa, Tijelo Kristovo primiti u sebe. Uzimamo ga u svoje tijelo. Naše tijelo je hram Božji. Primamo njega da nas posveti, da nas očisti, da nas obrati, da nam pomogne da hodimo u ovoj stvarnosti života i postignemo s njime nebesku slavu“, zaključio je biskup te sve izrečene nakane uputio Bogu po zagovoru Marije, naše nebeske Majke.

Nakon popričesne molitve uslijedila je tradicionalna zavjetna procesija s likom Gospe Kloštarske, kojoj su hodočasnici s upaljenim svijećama u rukama klicali pjesmama i upućivali joj molbe, a na koncu je biskup predvodio čin povjere Isusovoj Majci. Poručio je vjernicima da u svim kušnjama i nejasnoćama uvijek slijede Mariju i njezin životni put od trenutka navještenja do Isusove smrti na Kalvariji. „Pokazala nam je što znači biti majka koja vjeruje i koja je vjerna, žena koja ne prestaje ljubiti. I kad joj nije bilo sve jasno i kad je podnosila najgorči trenutak života nije prestala ljubiti Boga i onoga kojega je rodila. Neka se to ostvaruje u životu svakoga od nas i neka nas Marijina vjera i životni put vode u nebesku slavu“, kazao je biskup Ivo i poželio hodočasnicima da ih Isusova Majka prati svojom nježnošću, milosnim darovima i zagovorom.