Održan koncert „Zdravo Kraljice“ u požeškoj Katedrali

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – Velike Gospe, u četvrtak 15. kolovoza 2024. godine u Katedrali sv. Terezije Avilske u Požegi održao se koncert pod nazivom „Zdravo Kraljice“. Nastupili su mladi požeški glazbenici, sopranistica Marija Ticl uz pratnju Lovre Ticla na trubi i orguljaša Krešimira Klarića iz Karlovca.

 

Koncert je započeo oratorijem „Let the bright seraphim“ baroknog skladatelja Georga Friedricha Händela, a potom je izvedena Corellijeva sonata „a Quattro“ za trubu i orgulje. Središnji dio koncerta bio je motet „Exsultate, jubilate“, djelo austrijskog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta.

 

U nastavku koncerta izvedena je skladba talijanskog opernog skladatelja Bernarda Pasquinija pod nazivom „Toccata I“ i „Prayer of St. Gregory“ Amerikanca Alana Hovhanessa. Uslijedila su dva djela hrvatskih mladih skladatelja. Orguljaš Klarić se predstavio improvizacijom na pjesmu „O divna Djevice“, a zatim su zajednički izveli Kolbovu „Bezgrješna Djevice“ u aranžmanu Josipa Prajza. Koncert je zaključen molitvenom skladbom „Ave Maria“ koju su uglazbili Charles Gounod i Johann Sebastian Bach.