Svetkovina Uznesenja BDM u Končanici

U četvrtak, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, 15. kolovoza 2024., proslavljena je župna svetkovina u Končanici. Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi predvodio je novogradiški župnik Mario Sanić, a sudjelovali su domaći župnik Tomislav Sanić, svećenici iz susjednih župa, vjernici župe Končanica i drugi hodočasnici.

U prigodnoj propovijedi predvoditelj Sanić je među ostlaim istaknuo kako današnja svetkovina podsjeća da je nebo otvoreno za svakoga. Dobri Bog je sve pripravio, ali se od čovjeka očekuje suradnja i povjerenje prema Božjem planu spasenja. Ustvrdio je kako suvremeni čovjek ponekad doživljava slavljenje svete mise kao gubitak vremena te je rekao da misa može biti “gubitak” prolaznog vremena, ali dobitak je neba i života vječnoga.

Za župnu svetkovinu vjernici su se pripremali u trodnevicom u kojoj su pored svete mise imali priliku ispovjediti se i sudjelovati u marijanskoj pobožnosti. Prva dva dana trodnevice predvodio je Mario Sanić dok je treći dan, misu bdijenja i Dan posvete župne crkve predvodio Krunoslav Kolar, svećenik Zagrebačke nadbiskupije i župnik Župe Rođenja Isusova u zagrebačkom naselju Kajzerica. Nakon slavlja mise bdijenja predvoditelj Kolar je predstavio svoju knjigu pod nazivom „Ikona Boga Nevidljivoga“.