Biskup Ivo pohodio Dom za starije i nemoćne osobe u Požegi

U ponedjeljak 19. kolovoza 2024. godine, požeški biskup Ivo Martinović pohodio je Dom za starije i nemoćne osobe u Požegi te ondje predvodio euharistijsko slavlje za korisnike i djelatnike Doma. U slavlju su sudjelovali tajnik Matej Siluković, upravitelj Župe sv. Terezije Avilske u Požegi Mario Večerić, a pjevanjem su ga uzveličali Dječji zbor sv. Terezije i zbor mladih iz katedralne župe.

Na početku slavlja biskup je pozdravio korisnike i djelatnike Doma na čelu s ravnateljicom Ružicom Alaber te iskazao radost zbog svoga prvog pohoda Domu. Promatrajući i mlade i starije sudionike slavlja kazao je kako ljudski život ima svoju ljepotu od rođenja do smrti, u mladosti i starosti. Pozvao ih je da u svetoj misi zahvale Bogu za sve što su u svojim životima ostvarili i primili od njega. Govoreći kako je Bog onaj koji nas trajno vodi i brine za nas, ohrabrio ih je i potaknuo da mu s povjerenjem predaju svoje molitve, žrtve, patnje i poteškoće.

Biskup se u homiliji osvrnuo na naviješteni ulomak iz Matejeva evanđelja u kojem Isusu prilazi bogati mladić i pita ga što mu je činiti da postigne život vječni (usp. Mt 19, 16). Ističući kako bi vječni život trebao biti konačni cilj svakoga čovjeka, biskup je nazočnim vjernicima protumačio Isusov odgovor. „Život vječni se ostvaruje po vršenju Božjih zapovijedi. Isus navodi  zapovijedi koje se odnose na odnos prema bližnjemu. Potom govori mladiću da proda svoje imanje, podijeli siromasima, a onda da dođe i slijedi ga. To je put po kojem se postaje savršen i ostvaruje spasenja“, zaključio je biskup te naglasio kako ono što je materijalno često puta može predstavljati zapreku za nasljedovanje Isusa. „Svjedoci smo kako u današnje vrijeme ono što je materijalno zarobljava čovjeka i pomaže mu da zaboravljamo na ono što je duhovno, što nas ne opterećuje, što nas ispunja i daje ljepotu života, a to je ljubav“ ustvrdio je biskup te se osvrnuo na život korisnika Doma. „Vi ste tijekom svoga života ugradili puno duhovnih vrijednosti u svoje obitelji. Vaša ljubav, molitva, žrtva i darivanje za obitelji, djecu i unuke, Crkvu i društvo su blagoslov i najveće vrijednosti. To je ono što je papa Franjo istaknuo u ovogodišnjoj poruci prigodom Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba“ kazao je požeški biskup te se osvrnuo i na rad djelatnika Doma. „Dragocjena je ljubav svih onih koji brinu o vama i pomažu vam da ovaj dio života provedete na najbolji mogući način unatoč starosti, bolesti i svemu onome što u sebi nosite. Ta ljubav koju oni svjedoče i ljubav koju ste vi posvjedočili svojim životom utkane su u Isusovu ljubav jer ljubav Božja je darivanje“ poručio je biskup. Na kraju je kazao kako je ljubav ona koja spašava, obogaćuje i otkriva smisao života te daje snagu čovjeku da u vjeri prihvaća ljude i stvarnost u kojoj živi.

Nakon popričesne molitve ravnateljica Ružica Alaber je u ime korisnika i djelatnika Doma zahvalila biskupu što im je svojim pohodom posvjedočio pastirsku blizinu te mu u znak zahvalnosti uručila prigodni dar. Zahvaljujući na pozdravu i dobrodošlici, biskup je uputio riječi zahvale i svim djelatnicima Doma. „Neka ovaj Dom bude uistinu dom, neka u njemu bude obiteljsko ozračje u kojem će svatko doživjeti ljepotu života. Svaki korisnik ima u sebi veličinu života, povijesti i prošlosti s kojom je došao i ovdje živi. Neka to obogaćuje ovaj Dom, a vaša ljubav neka im omogući da se ovdje uvijek osjećaju kao u svojoj kući“, poručio je biskup te zahvalio svim drugim sudionicima slavlja, napose zboru djece i mladih. Nakon svete mise uslijedio je prigodni glazbeno-duhovni program mladih iz Župe sv. Terezije Avilske nadahnut mislima pape Franje prigodom Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba.