Biskup Škvorčević slavio misu u umirovljeničkom domu u Daruvaru gdje je nedavno pogubljeno šest osoba

Nakon teškog događaja ubojstva šest osoba i sedam ranjenih 22. srpnja 2024. u Dom za starije i nemoćne osobe Vijanej u Daruvaru ponovno su smješteni korisnici koji su bili iseljeni nakon spomenutog događaja. Požeški biskup emeritus Antun Škvorčević posjetio je Dom 2. rujna 2024. te je u zajedništvu sa župnikom Ivanom Popićem i kanonikom Ivicom Žuljevićem slavio svetu misu za pokoj duša ubijenih članova Doma, kao i za sve njegove korisnike i djelatnike na čelu s ravnateljicom Anom Ivandekić. Biskup je u pozdravu kazao kako s određenim strahopoštovanjem dolazi u ovaj Dom i na svoj način se približava žrtvama masakra pet osoba i šestoj koja je umrla u bolnici te sedam ranjenih osoba, kako bi im molitveno iskazao svoje poštovanje i preporučio Bogu te tražio njegovo milosrđe za ubojicu koji je usmrtio i svoju majku.

U homiliji biskup je istaknuo kako provala ubojitog zla i nasilja koja se dogodila u ovom Domu postavlja mnoga pitanja na koja nemamo odgovora. To je još veći razlog da taj događaj promatramo u svjetlu Isusove nepravedne osude, teškog trpljenja i okrutne smrti, koji su shvatljivi samo iz perspektive njegova uskrsnuća, pobjede nad smrću. Izrazio je uvjerenje kako su sve nedužne smrti ovog Doma povezane s Isusovim otajstvom smrti i uskrsnuća i nalaze svoj smisao u ljubavi Božjoj, očitovanoj na Isusovu križu jačoj od smrti. U njega su položene naše nade da smrt nedužnih ljudi ovog Doma nema zadnju riječ, nego ljubav kao izvor i jamstvo pobjede života. Poželio je vječni mir ubijenima a utjehu njihovim obiteljima. Istaknuo je kako je dvorište i sam Dom očišćen nakon nasilnog događaja, a da našu ranjenu nutrinu navedenim zlom može očistiti samo Isusova ljubav s križa jača od smrti te da ovu svetu misu slavimo zbog toga da budemo njezini dionici. Posebno je zahvalio ravnateljici Ivandekić za njezino vjerničko svjedočenje u teškom zlu koje se sručilo na njezin Dom i sve što je učinila da preživjeli korisnici budu smješteni na sigurno i nađu utjehu.

Na svršetku slavlja ravnateljica Ivandekić je zahvalila je biskupu Antunu što im je iskazao veliku radost i čast svojim dolaskom i što je prvi puta slavio svetu misu u njihovu Domu, jer nije očekivala ni u snu da će biskup doći pohoditi štićenike Doma nakon velikog zla koje se u njemu dogodilo. Jednako tako zahvalila je i Caritasu Požeške biskupije, kao i župama grada Daruvara koji su na čelu sa župnicima Ivanom Popićem i Dejanom Ilićem te sa volonterima odmah pružili pomoć u teškim trenutcima. Naglasila je kako je tim gestama ljubavi i kršćanske blizine ostala zatečena zbog svega što su župljani daruvarskih župa učinili. Istaknula je kako su svi u Domu tim nemilim događajem pogođeni ali nisu obeshrabreni, osobito danas zbog riječi ohrabrenja i vjere koju im je biskup uputio kao i župnik Ivana Popića prošlog tjedna. Podsjetila je kako im je zaštitnik sv. Ivan Marija Vianej, te da su svaki mjesec imali misu, u Domu je odisao mir, dobrota pa se zapitala zašto se ipak sve to njima dogodilo, ali je istodobno ustvrdila kako se od danas više to neće pitati nego jednostavno Gospodin sve zna zašto nam se nešto u životu događa. Zahvalila je Bogu na snazi koju im je darovao da su ostali čvrsti te brojnim molitvama koji su za njih molili.
Završnu riječ uputio je župnik Popić zahvalivši biskupu Antunu za današnji pohod. Istaknuo je kako je ovo veliki dan i blagoslov zbog biskupove prisutnost među nama. Podsjetio je kako je biskup Antun odmah nakon što je čuo za tragediju u Domu među prvima nazvao i zanimao se za situaciju i pozvao na molitvu. Također je zahvalio Caritasu kao i Domu pape Ivana Pavla II. u Požegi koji su dali po tri bolesnička kreveta koje su muževi iz daruvarske skupine „Baruh“ prevezli u Veteranski centar u Daruvaru gdje su smjestili nepokretne bolesne osobe iz Doma.