Biskup Aristide Gonsallo iz Benina posjetio Požešku biskupiju

U utorak 3. rujna 2024. požeški biskup Ivo Martinović primio je u Biskupskom domu u Požegi Aristidea Armanda Augustina Gonsalla, biskupa biskupije Porto-Novo iz Benina. Afrički biskup je pohodio sjedište Požeške biskupije u pratnji đakovačko-osječkog pomoćnog biskupa Ivana Ćurića, tajnika Nadbiskupskog ordinarijata Marka Obradovića i Leona Noudeviwa Sagbohana rodom iz Benina, župnog upravitelja u Župi Kraljice sv. Krunice u Kuševcu.

Po dolasku u Požegu biskup Ivo je posjetiteljima uputio pozdravne riječi dobrodošlice. Tijekom razgovora biskup Gonsallo je ukratko predstavio biskupiju Porto-Novo koja je osnovana 1954. godine, a danas obuhvaća gotovo 800 tisuća vjernika katolika što je približno 40% sveukupne populacije. Upoznao je biskupa Ivu s pastoralnim projektima koji se provode na području biskupije, ali i ukazao na poteškoće i izazove s kojima se susreću. U daljnjem tijeku susreta biskupi su razgovarali i o mogućnosti potpore i suradnje dviju mjesnih Crkava u duhu katoličke univerzalnosti.

U drugom dijelu susreta biskup Aristide se upoznao s bogatom povijesnom i kulturnom baštinom Požege i Požeške biskupije te s biskupijskim pastoralnim projektima. Potom je u pratnji požeškog biskupa Ive posjetio središnje ustanove ove mjesne Crkve među kojima srednjovjekovnu crkvu sv. Lovre, požešku Katedralu s Riznicom te Dijecezanski muzej. Na kraju susreta biskup Aristide je zahvalio na srdačnom prijemu i obogaćujućem susretu. Zahvaljujući na posjeti, požeški biskup je iskazao spremnost za daljnju suradnju i potporu afričkoj Crkvi što je svojevrstan nastavak dugogodišnjeg misionarskog djelovanja i suradnje s kamerunskim biskupijama Ngaoundéré i Yagoua.