Euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga u požeškoj Katedrali

Na početku nove školske i nastavne 2024./2025. godine požeški biskup Ivo Martinović predvodio je 12. rujna 2024. u požeškoj Katedrali euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga za učenike Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije te učenike drugih škola grada Požege. S njim su koncelebrirali: Ivica Žuljević, predstojnik Ureda za katoličke škole, Marijan Pavelić, predstojnik Katehetskog ureda te Tomislav Dokoza, ravnatelj Kolegija Požeške biskupije te vjeroučitelj i duhovnik u požeškoj Katoličkoj gimnaziji.

Pozdravljajući nazočne svećenike, ravnatelje, profesore, učitelje, vjeroučitelje, učenike i djelatnike kako katoličkih tako i drugih škola u Požegi, biskup je kazao kako u ovom slavlju želimo moliti Gospodina da nas tijekom ove školske godine Duhom Svetim jača, prosvjetljuje i vodi. „Draga djeco i mladi, vi ćete kroz različite školske predmete rasti u znanju, ali je od velike važnosti da u vašem intelektualnom, duhovnom i ljudskom rastu bude uz vas i Duh Sveti koji nas sve jača u našoj vjeri i životu. On je potreban ne samo vama, nego i vašim roditeljima, učiteljima, braći i sestrama – svima, jer on je Božja snaga i ljubav“, kazao je biskup te poželio svima da ih Duh Sveti ispunja božanskom milošću i osposobi da s njegovim darovima  u životu ostvaruju njegovu volju.

U homiliji biskup je se osvrnuo na naviještenu Božju riječ istaknuvši kako je ona upućena svim okupljenima na ovo slavlje, od učenika prvih razreda osnovne škole do srednjoškolaca maturanata, profesora, školskih djelatnika i drugih vjernika. Na temelju evanđeoskog ulomka biskup je naglasio važnost četiriju zapovijedi koje Isus upućuje svojim učenicima i svima koji ga i danas slušaju. „U prvoj zapovijedi ‘ljubite svoje neprijatelje’ Isus poziva na ljubav. Drugu  zapovijedi koju je biskup Ivo istaknuo je Isusov poziv da činimo dobra djela. „Dobra djela svatko od nas može i treba činiti. Dobro ponašanje, lijepe riječi, to su naša dobra djela. U obitelji, u školi i na ulici kao Isusovi učenici trebamo svjedočiti dobrotu i ljubav.“ Nadalje, biskup je istaknuo Isusovu zapovijed koja se odnosi na molitvu. „Isus nam govori: ‘Molite za one koji vas proklinju’. Istaknuvši važnost molitve u našem životu. Rekao je da uz molitvu za roditelje, braću i sestre, treba moliti za svoje učitelje i druge osobe. Isus nas poziva da ne molimo samo za svoje bližnje i one koji nam dobro čine, nego i za one koji prema nama nisu dobri. Pozvani smo moliti da ih Duh Sveti prosvijetli da ne čine ono što nije dobro. Ako nas mrze, da ih Duh Sveti prosvijetli da nas ne mrze, da shvate kako mržnja nije od Boga“, kazao je biskup te zaključio kako Duh Sveti kroz naša molitva pomaže drugima.

Naposlijetku kao četvrtu zapovijed biskup je izdvojio važnost blagoslivljanja. „Blagoslivljajte one koji vas proklinju! Mi često zaboravljamo da možemo i trebamo blagoslivljati. Često se događa da ljudi jedni druge ogovaraju ili kleveću. To nije blagoslivljanje, to je zlo. Blagoslov je ono dobro, koje želimo da Bog učini u životu drugih kako bi oni postali bolji. Ove četiri zapovijedi koje nam Isus danas daje važne su u našem rastu, vjeri i u našoj povezanosti s Bogom. Mi smo ovdje okupljeni kao učenici i djeca Božja, a ove su zapovijedi važne i za svakoga tko želi rasti u vjeri i činiti dobro u svom životu.“

Biskup je potom nastavio tumačiti prvo čitanje u kojem sv. Pavao zajednici u Korintu poručuje da budu jedno te je istaknuo važnost zajedništva, sloge i jedinstva. „Jedinstvo i ljepota zajedništva ne ostvaruju se sami od sebe, nego ih je potrebno izgrađivati i to, kao što smo od Isusa čuli i poučeni – ljubavlju.“ Podsjetio je vjernike na Pavlovu opomenu onima koji se nadimaju znanjem. „Pavao poziva one koji su u znanju više poučeni da budu svjedoci ljubavi prema Isusu Kristu, da ne sablažnjavaju one koji su tek počeli se poučavati u vjeri. I zato kaže da znanje napuhuje. Znanje ništa ne vrijedi ako životom ne svjedočimo ono što vjerujemo i u čemu smo poučeni. Djela govore da smo poučeni u vjeri, ali djelima itekako možemo ignorirati svoju vjeru“, kazao je biskup te primijetio kako i današnji čovjek zna što je ispravno, ali često to ne čini.

Pri svršetku homilije biskup je kazao da nam je svima kao Isusovim učenicima potrebna snaga Duha Svetoga kako bismo mogli živjeti naviještenu Božju riječ te da budemo sposobni ljubiti, blagoslivljati, moliti, činiti dobro i nastojati oko jedinstva. Pozvao je djecu i mlade da obogaćuju svoje živote vjerom, ali i znanjem koje će primiti u školi. „Sve ono što vam učitelji i profesori budu davali, nastojte primiti kao blagoslov i dar Božji. Djeca se Božja ostvaruju i životnim ponašanjem na drugim razinama, u kulturi, u humanom ponašanju, u osjećaju za ono što je lijepo, u osjećaju za prirodu i sl. Bog vam puno toga daje i po drugim ljudima, a to su osim učitelja i vaši roditelji, djedovi i bake i mnogi drugi koji vas nastoje poučavati u onome što je lijepo i važno za vaš život. Nastojte biti otvoreni prema njihovim poukama i svojim srcem prihvaćajte ljubav koju vam oni pružaju jer ta ljubav izgrađuje i obogaćuje vas i vaše živote. Neka vas u tome prati i pomaže Duh Sveti kojega smo danas zazvali.“

Na svršetku svete mise biskup je potaknuo mlade sudionike slavlja neka ne zaborave uvesti Isusa Krista u svoje škole i da snagom prijateljstva s njime budu prijatelji jedni drugima. Zahvalio je ravnateljima i svim djelatnicima škola za pratnju i pomoć koju pružaju mladima u njihovu rastu. Svima je poručio kako je Duh Sveti onaj koji pomaže da ostvarujemo istinski i cjeloviti rast te postanemo oni koji će jedni druge obogaćivati po znanju i po životu u ljubavi. Nakon slavlja u prostorima župnog doma biskup se susreo s ravnateljima požeških osnovnih i srednjih škola te učeničkog doma i zahvalio im za sve što nastoje suradnički ostvarivati. Nakon pozdravne riječi susret je nastavljen  u ugodnom ozračju, tijekom kojeg su se biskup i ravnatelji mogli u nevezanom razgovoru upoznati sa stanjem pojedine škole i njezinim djelovanjem.