Misa zaziva Duha Svetoga za učenike katoličkih škola u Virovitici

Na početku nove školske godine požeški biskup Ivo Martinović predvodio je 12. rujna 2024. euharistijsko slavlje zaziva Duha Svetoga u crkvi sv. Roka u Virovitici za učenike i djelatnike Katoličke klasične gimnazije i Katoličke osnovne škole u Virovitici. U slavlju su sudjelovali kancelar Požeške biskupije Robert Kupčak, duhovnik spomenutih škola Krunoslav Siroglavić te učenici i djelatnici na čelu s ravnateljima Ivanom Mikolićem i Marijanom Novak Stanić.

Na početku slavlja biskupa su u ime svih sudionika pozdravili učenici Max Borbaš i Lucija Šipek te mu u znak zahvalnosti predali cvijeće. Zahvaljujući na srdačnoj dobrodošlici biskup je kazao kako će u ovom slavlju moliti Gospodina da ih svojim Duhom Svetim jača, prati i pomaže ne samo u školskom učenju, nego i u radu, igri i svim područjima života. Osvrnuo se na današnji spomendan Imena Marijina te kazao kako i naša imena predstavljaju našu osobnost i cjelokupni život. Poručio je sudionicima slavlja da je Bog jedini istinski poznavatelj ljudskih života te je sve pozvao da njemu predaju sve svoje potrebe i nakane da bi im On po duhu Svetom udijelio potrebnu milost i snagu.

U homiliji biskup je pozvao sudionike da zajednički promišljaju o naviještenim svetopisamskim tekstovima, ali i o Blaženoj Djevici Mariji čiji se spomen slavi na današnji dan. Posvijestio je nazočnima da su unatoč različitosti škola i generacija, svi kao zajednica i Crkva okupljeni oko Isusa Krista i Majke Marije. Kao važnu činjenicu biskup je još istaknuo i da smo svi po krštenju primili Duha Svetoga koji nas ne prestaje posvećivati, prosvjetljivati, jačati i pokazivati ono što je bitno za naš život i za našu vjeru. Potom je naveo nekoliko osoba iz Svetoga pisma gdje se očitovalo djelovanje i prisutnost Bog i Duha Svetoga. „ U početka stvaranja od Abrahama, preko Mojsija, mnogih proroka Staroga zavjeta, pa sve do Marije, Isusa i drugih. Duh Sveti sišao je na Mariju da postane Majka Sina Božjega. Duh Sveti je sišao u vidljivom obliku i na Isusa na dan njegova krštenja. Isus sve što je činio i njegovo djelovanje bilo je u snazi Duha Svetoga. Ako je u životu Isusa i Marije bio važan Duh Sveti, koliko je tek nama potreban u životu?“, upitao je biskup te naglasio kako je Duh Sveti potreban ne samo djeci i mladima, nego svakom čovjeku.

U drugom dijelu homilije biskup se osvrnuo na evanđeoski ulomak i Pavlovu poslanicu Korinaćnima te istaknuo važnost ljubavi po kojoj se Duh Sveti očituje i u našem životu.. Aktualizirajući Pavlov govor, biskup je poručio učenicima: „I u školi postoje učenici koji više znaju, i drugi koji možda imaju manje znanje. Pavao nas upozorava da veliko znanje ništa ne vrijedi, ako uz znanje nemamo ljubavi. I danas ima ljudi koji imaju puno znanja, ali nemaju ljubavi. Isus nas poziva da slijedimo njega i njegov primjer ljubavi.“ Biskup je još spomenuo kako sv. Pavao u svojoj poslanici naglašava i važnost savjesti. Podsjetivši učenike na to da je savjest glas Božji u nama, biskup je kazao: „Bog nas poziva da po savjesti i po djelima činimo ono što je dobro. Božja riječ nas poziva da uz znanje koje se prima u školi i uz sve što se nauči, potrebno je imati i ljubav. Isus i Blažena Djevica Marija posvjedočili su nam kako se u poniznosti i snazi Duha Svetoga ljubi Boga i ljude. Neka vam Duh Sveti pomogne da imate ljubavi za školu, učitelje, roditelje i za sebe kako bi svojim djelima svjedočili svoju vjeru prema  Boga i ljudima.“

Na svršetku svete mise ravnatelj Katoličke osnovne škole Ivan Mikolić je u ime nazočnih djelatnika i učenika zahvalio biskupu za dolazak i sveukupnu skrb za školu te podršku koju im iskazuje. Biskup je poželio učenicima da budu ispunjeni Duha Svetim kako bi mogli rasti u znanju, ali i kao Isusovi učenici i djeca Božja. Kazao je kako su darovi Duha Svetog potrebni svima, za naš duhovni i intelektualni rast. Na kraju je pozvao sve sudionike slavlja da se mole Duhu Svetome i da bude njihovo svjetlo i snaga ljubavi.