Molitveno bdijenje uoči đakonskog ređenja

U predvečerje svetkovine Obljetnice posvete Katedrale i 27. obljetnice uspostave Požeške biskupije te slavlja đakonskog ređenja, 26. rujna 2024. u požeškoj crkvi sv. Lovre održano je molitveno bdijenje s euharistijskim klanjanjem za kandidate Požeške biskupije za sveti Red đakonata, Ivana Ligenzu iz Župe Uzašašća Isusova u Ruševu i Antuna Stipića iz Župe sv. Josipa u Vrbju.

Na početku bdijenja okupljene mlade, članove molitvenih zajednica, bogoslove, kolegijaše i druge vjernike pozdravio je požeški biskup Ivo Martinović. Potaknuo je nazočne vjernike da zajedno s kandidatima zahvale Bogu što ih je pozvao i pomogao da ustraju u duhovnom pozivu. Pojasnio im je kako crkveni propisi traže od onih koji primaju sveti Red, službu ili poslanje u Crkvi da prije toga imaju Ispovijest vjere i prisegu. Poželio je kandidatima da taj čin bude potvrda njihova cjelovitog odgovora Bogu i predanjem do kraja života.

Pošto su kandidati Ivan i Antun izrekli Ispovijest vjere i položili prisegu vjernosti beženstvu i služenju u požeškoj mjesnoj Crkvi, biskup im je na kraju poručio kako će ih na njihovu putu trajno pratiti podrška i molitva Crkve. Zahvalio je svima koji su se okupili u crkvi sv. Lovre na molitveno bdijenje, napose bogoslovima iz rimskog Međunarodnog crkvenog kolegija „Sedes sapientiae“ na čelu s vicerektorom Eduardom Gilom, gdje je kandidat Antun Stipić proveo tri godine.

Uslijedilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim koje su pjesmom animirali mladi iz požeških gradskih župa, a u kojem su nazočni vjernici predvođeni župnim vikarom požeške Župe sv. Terezije Avilske Ivanom Klarićem, povjerili Gospodinu kandidate za đakonat.