Župno klečanje u Dežanovcu

U četvrtak 26. rujna 2024. Župa sv. Bartola Apostola u Dežanovcu proslavila je blagdan župnog klečanja. Nakon cjelodnevnog klanjanja i pobožnosti pred Presvetim Oltarskim Sakramentom vrhunac proslave bila je sveta misa koju je predvodio Perica Matanović, župnik Župe Gospe Fatimske u Velimirovcu u zajedništvu sa svećenicima Pakračkog dekanata.

Župnik domaćin Đuro Cvitić je na početku svete mise pozdravio predvoditelja euharistijskog slavlja i svećenike te narod koji se okupio oko Isusova stola. Predvoditelj Matanović u svojoj je propovijedi približio vjernicima važnost Euharistijskog klanjanja služeći se raznim primjerima i usporedbama. “Trkač prije same trke i natjecanja, u samome startu klekne kako bi sabrao misli i snagu te trči za pobjedom. Planinar, umoran od hoda u planini, dolazi do izvora vode kako bi se osvježio te počesto mora kleknuti kako bi zahvatio vodu i napio se, a isto tako u vodi vidi odraz svoga lica.” Kazao je kako na sličan način svaki vjernik dolazi pred Isusa umoran od hodanja ovim svijetom kako bi se napojio izvorom Života, a isto tako kako bi u gledanju Isusa promotrio odraz svoje duše.

Na kraju svete mise župnik Cvitić je zahvalio predvoditelju i svim sudionicima slavlja, a nakon završnog blagoslova svećenici su se zajedno s okupljenim vjernicima zadržali u klanjanju pred Presvetim Sakramentom.