Koncert Pavla Mašića i Krešimira Stražanca u požeškoj Katedrali

U nizu Orguljaških večeri u požeškoj Katedrali, u utorak 1. listopada održao se koncert na kojem su nastupili orguljaš Pavao Mašić i solist Krešimir Stražanac te su izveli niz afro-američkih duhovnih napjeva. Koncert su otvorili izvodeći djela Harrya Thackera Burleigha pod nazivom „Afroamerican Spiritual“: „Weepin’ Mary“, „Nobody Knows the Trouble I’ve Seen“, „Joshua Fit the Battle ob Jericho“ i „Don’t Be Weary Traveler“. Potom su izveli niz iz zbirke skica na crnačke duhovne pjesme autora Dezsöa Antalffy-Zsirossa, a u posljednjem dijelu koncerta izveli su djela iz Slobodne fantazije na „O Zion, haste i How firm a foundation“ skladatelja Williama Bolcoma.

Šibenčanin Pavao Mašić je jedan od najafirmiranijih hrvatskih glazbenih umjetnika svoje generacije. Dobitnik je nagrade Grand Prix Bach i nagrade publike na Bachovu natjecanju orguljaša u Lausanni te razvija uspješnu karijeru koncertnog orguljaša i čembalista. Od 1999. godine djeluje kao glavni orguljaš crkve sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu, a usporedno djeluje u zvanju redovitog profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Redovito koncertira solistički diljem Južne Amerike, Rusije, Europe i Izraela. Sudjeluje u radu žirija međunarodnih natjecanja, voditelj je Orguljaške ljetne škole koja se 30 godina održava u Šibeniku, a kao umjetnički voditelj festivala Orgulje sv. Marka zaslužan je za koncertna gostovanja dvadesetak svjetski istaknutih orguljaša koji su prvi put nastupili u Hrvatskoj.

Bas-bariton Krešimir Stražanac jedan je od vodećih hrvatskih umjetnika koji kontinuirano ostvaruje uspjehe diljem svijeta. Među njima se ističe debi uz Berlinsku filharmoniju i Kirilla Petrenka 2023. godine, s koncertima u Berlinu, Madridu i Barceloni. Studirao je pjevanje u klasi Dunje Vejzović i Lied u klasi Cornelisa Witthoeffta na Visokoj školi za glazbu i izvedbene umjetnosti u Stuttgartu, a usavršavao se kod Jane Thorner Mengedoht i Hanns-Friedricha Kunza. Redovito održava recitale lieda diljem Europe, Japana i Brazila, izvodeći neke od najpoznatijih ciklusa F. Schuberta, R. Schumanna, J. Brahmsa, M. P. Musorgskog, F. Martina i G. Mahlera, a poseban afinitet gaji prema afroameričkim duhovnim pjesmama.

Sljedeći koncert u nizu Orguljaških večeri održat će se u nedjelju 6. listopada s početkom u 19.30 sati, a na njemu će nastupiti Katarina Lamote koja će se predstaviti djelima Bacha, Fauréa i Durufléa.