Biskup Škvorčević čestitao Židovima blagdane

Prigodom Roš Hašana, židovske Nove godine te blagdana Jom Kipur i Sukot, požeški biskup u miru i predsjednik Odbora HBK za odnos sa Židovima i muslimanima Antun Škvorčević uputio je Kotel Da-donu, glavnom rabinu Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj i Lucianu Moši Preleviću, glavnom rabinu Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj sljedeću čestitku:

„S osjećajima posebnog poštovanja, u ime Hrvatske biskupske konferencije na čelu s njezinim predsjednikom msgr. Draženom Kutlešom, zagrebačkim nadbiskupom i u svoje vlastito ime, od srca čestitam Roš Hašana Vama i svim članovima židovske zajednice u Republici Hrvatskoj, sa živom željom da vam godina 5785. bude blagoslovljena i nova po onom što samo Svevišnji može ostvariti u ljudskom srcu.

Zajedno s Vama molim Svemogućega da one koji na Bliskom istoku odlučuju o sudbini narodâ prosvijetli u savjestima te prepoznaju kako je mir Božje dobro kojem treba otvoriti svoje misli i nakane i za njega se zauzimati svim časnim sredstvima kako bi se zaustavilo ratno stradanje mnoštva ljudi i nemilosrdnog razaranja njihovih dobara.

U uvjerenju da sve navedeno može razumjeti osjetljiva savjest i skrušeno ljudsko srce pred Bogom, dok Vam čestitam skori Jom Kipur, dan molitve, pomirenja i posta te Sukot, molim da navedeni blagdani tako obnove duh svojih slavljenika te se oni ohrabre biti još zauzetijim graditeljima društva pravednosti, temelja istinskog mira.

U povezanosti s Vama abrahamovskom vjerom i pridružujući se radosti navedenih blagdana, srdačno Vas pozdravljam“, kaže biskup Škvorčević u čestitci.