Biskupovo pismo prigodom elementarne nepogode u Bosni i Hercegovini

Prigodom elementarne nepogode u Bosni i Hercegovini biskup Ivo Martinović uputio je vjernicima Požeške biskupije pismo pod naslovom “Tko ima dobra ovoga svijeta i vidi brata svoga u potrebi pa zatvori pred njim srce – kako ljubav Božja ostaje u njemu?” (1 Iv 3,17) te pozvao na molitvu i pomoć stradalnicima. Pismo donosimo u cijelosti.

»U noći s 3. na 4. listopada velika elementarna nepogoda pogodila je pojedina naselja susjedne nam Bosne i Hercegovine, nanijela veliku materijalnu štetu, unesrećila brojne obitelji i pojedince te odnijela više ljudskih života.

Upravo u ovom trenutku do izražaja dolaze riječi apostola Ivana Tko ima dobra ovoga svijeta i vidi brata svoga u potrebi pa zatvori pred njim srce – kako ljubav Božja ostaje u njemu? (1 Iv 3, 17). Nastojeći oko trajnog zajedništva s Bogom po molitvi i svetim sakramentima, ali i djelotvornoj ljubavi, izražavamo bratsku solidarnost i blizinu svima pogođenima ovim tragičnim događajem te iskreno suosjećanje onima koji su izgubili članove svojih obitelji, prijatelje i poznanike ili su ostali bez svojih domova.

U nedjelju 13. listopada 2024. u svim župama Požeške biskupije posvjedočit ćemo spomenutu suosjećajnu blizinu stradalima tako što ćemo na svim svetim misama uputiti Bogu molitvu za braću i sestre u Bosni i Hercegovini, ali im i iskazati ljubav na djelu. Na svršetku svake svete mise prikupljat ćemo novčane priloge za sve one kojima su uništeni domovi i kojima je pomoć žurno potrebna. Župnici će priloge dostaviti na žiro račun biskupijskog Caritasa HR2623600001102314013 kod Zagrebačke banke s naznakom »za pomoć stradalima u Bosni i Hercegovini«, a on će ih što je prije moguće proslijediti Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije kako bi ih on dostavio najpotrebitijima. Niti najmanji dar koji će netko priložiti neće biti beznačajan.

Zahvaljujem vam za dobrotu koju ćete i ovom prilikom iskazati braći i sestrama u nevolji, te vas sve od srca pozdravljan i blagoslivljam«, završava biskup Ivo.