PREMINUO HVARSKI BISKUP U MIRU SLOBODAN ŠTAMBUK

U srijedu 27. rujna 2023. u Svećeničkom domu u Splitu, preminuo je u osamdeset i trećoj godini života, pedeset i osmoj godini svećeništva i trideset i petoj godini biskupstva hvarski biskup u miru Slobodan Štambuk. Tom prigodom požeški biskup Antun Škvorčević uputio je hvarskom biskupu Ranku Vidoviću sljedeću sažalnicu.

»Primio sam vijest da je preminuo hvarski biskup u miru msgr. Slobodan Štambuk. U poštovanju i tuzi za preminulim subratom u episkopatu, svjedočim Vama, svećenicima i cijeloj zajednici Božjeg naroda Hvarske biskupije, svoju iskrenu kršćansku blizinu i duboko suosjećanje.

Providnost je htjela da Sveti Ivan Pavao II. prije trideset i pet godina svećenika Slobodana imenuje biskupom Hvarske biskupije i povjeri mu vođenje brojčano male, ali vjerničkom tradicijom bogate mjesne Crkve. Bio sam svjedokom pokojnikove zauzetosti u pastoralnoj brizi za vjernike, te mu zajedno s Vama, svećenicima i vjernicima Hvarske biskupije iskazujem osobitu zahvalnost.

Preminuli biskup Slobodan radovao se osnutku Požeške biskupije i s posebnim zanimanjem pratio njezina nastojanja oko uređenja osnovnih struktura i provođenja pastoralnih programa na različitim razinama poslanja. Rado se prisjećam kako je svojom vedrinom, dobrohotnošću i neposrednošću uspostavljao odnos povjerenja i blizine prema meni osobno i prema vjernicima naše mlade mjesne Crkve. Neka Gospodin preminulog biskupa Slobodana obdari slavom svoga uskrslog Sina i njegovo smrtno obuče u besmrtnost, raspadljivo u neraspadljivost (usp. 1 Kor 15,34) ), a svima koji za njim tuguju udijeli svoju utjehu.

U zajedništvu molitve i nade u uskrsnuće od srca Vas u Gospodinu pozdravljam«, završava biskup Antun.