DAN KATOLIČKE OSNOVNE ŠKOLE U VIROVITICI

Svečanom priredbom u Gradskom kazalištu Virovitica, 16. svibnja 2024. Katolička osnovna škola u Virovitici proslavila je Dan škole te su tom prigodom među ostalim proglašeni najsportašice, najsportaši te najučenici škole. Pred roditeljima, bakama i djedovima, braćom i sestrama te brojnim uvaženim gostima i prijateljima škole, među kojima je bio i osnivač Škole biskup Antun Škvorčević, predstojnik Ureda za katoličke škole Ivica Žuljević, učenici su na poseban način ponovno dokazali da svojim brojnim talentima, vještinama, trudom i marljivošću zaslužuju pozornost i podršku. Bogat i pomno pripreman program sastojao se od glume, recitacija, pjesme i plesa, molitve i mudrih poruka, a prenesen je publici kroz dječju radost i zabavu, otvorivši im još jednom vrata srca i odvevši ih u svijet koji samo djeca uz pomoć učitelja mogu približiti.

Kao i svake godine predstavljeni su i nagrađeni oni koji su ponos Škole – učenici, koji su sudjelovanjem u brojnim natjecanjima pokazali veliko znanje na različitim područjima, a svojim izvrsnim rezultatima doprinijeli promicanju imena i ugleda Škole i njezinih odgojno-obrazovnih vrijednosti. Učenici i njihovi mentori, koji su ih redovito pratili, poticali i motivirali u radu, stupili su na pozornicu zajedno sa svojim priznanjima i poklonima. Nakon predstavljanja učenika i njihovih mentora predstavljeni su i djelatnici jubilarci, koji su također primili prigodne darove za godine predanog odgojno-obrazovnog rada. Predsjednica Školskog odbora, učiteljica Viktorija Majstrović i ravnatelj Ivan Mikolić uputili su zahvalu i uručili priznanja Snježani Udžbinac i Luciji Jakobović za ostvarenih 5 godina kontinuiranog i uspješnog rada i posebnog doprinosa u odgojnom i obrazovnom radu, te vjeroučitelju Matiji Đurčeviću za 15 godina kontinuiranog i uspješnog rada i doprinosa u odgojnom i obrazovnom radu.

Prije kraja programa proglašeni su naj-sportaš i naj-učenik/naj-učenica osmog razreda Katoličke osnovne Škole u Virovitici. Zlatnim naj-sportašem škole proglašen je Leo Rendulić, srebrnim naj-sportašem Marko Srnak, a brončanim naj-sportašem Karlo Klement. Naj-učenikom škole proglašena je i zlatnom plaketom nagrađena učenica Sandra Pašić, dok je srebrna plaketa za naj-učenika škole uručena Gloriji Mihaljević, a brončana plaketa za naj-učenika škole uručena je Leu Renduliću.

Okupljenima se zatim obratio ravnatelj Škole Ivan Mikolić. Čestitajući Dan Škole, zahvalio je roditeljima koji su svojim izborom školovanja za svoju djecu povjerili Katoličkoj osnovnoj školi važnu zadaću odgoja, kršćanske brige i poticaja na putu znanja i odrastanja. Zahvalio je i svim nastavnicima koji djecu brižnim, suosjećajnim i profesionalnim pristupom vode na putu obrazovanja, ali i njeguju njihovu cjelovitost, potičući rad na vrlinama, kršćanskim vrijednostima i ulozi u zajednici. Posebnu zahvalu uputio je biskupu Antunu Škvorčeviću, osnivaču Škole. Istaknuo je kako bez njegove pastirske brige i poticaja ova Škola ne bi bila ono što jest. Zahvalu je uputio također i djelatnicima i učenicima Škole, kao i svima drugima koji Školu podupiru i pomažu.

Biskup Antun je u prigodnoj riječi zahvalio ravnatelju za pozdrav i za sve što nastoji činiti u suradnji s roditeljima i učiteljima. Svima nazočnima čestitao je Dan Škole, podsjetivši kako je Sv. Ivan Pavla II., zaštitnik Škole ostavio snažni trag svjetla u ovom našem svijetu prepunom mraka. On je, naime, svojim govorom o civilizaciji ljubavi, a još više svojim djelima slagao kockice svijeta iz Božjih mogućnosti, ustvrdio je biskup. Osobitu pak zahvalnost uputio je roditeljima, najprije što su svojoj djeci podarili život, i na taj način s Bogom postali suradnici civilizacije ljubavi, a onda i za sva njihova nastojanja da djeci omoguće rast po opredjeljenju za evanđeoske vrijednosti. Prisjetio se kako mu je u mlađim danima dok je bio kapelan u Zagrebu jedan profesor protumačio kako je svoju djecu uputio da sviraju klavir i uče latinski jezik, obrazloživši da glazba svojim skladom a latinski logičnošću stvaraju red u njihovoj glavi. Biskup je kazao kako je spomenutom profesoru uzvratio da čovjek nema samo glavu i pamet nego srce i osjećaj, te da uz red u glavi valja stvarati i red u srcu. Ustvrdio je kako smo svjedoci da postoji dimenzija našeg bića koja je dubina, neuhvatljivost, jedinstvenost, neponovljivost i da smo iznutra u svom duhu osposobljeni za neizmjerno, za najveće i najljepše stvarnosti. Stoga je pred nama trajan izazov hoćemo li ostati samo na razini uma i materijalne stvarnosti, ili ćemo se usuditi ići dublje u skladu s geslom naših katoličkih škola „Duc in altum! – Povezi dublje i dalje!“. Spomenuo je kako nas navedene Isusove riječi potiču da ne ostanemo na našim ljudskim površinama, nego se usudimo povesti onamo kamo nas on poziva i vodi. Dok u katoličkim školama pomažemo djeci da usvajaju ista ona znanja i vještine koje se stječu i u javnim školama, još više ih toplinom srca, plemenitošću i ljubavlju trebamo upućivati da rastu u onim dimenzijama duha koje im može samo Bog podariti. Stoga je osobitu zahvalnost izrazio roditeljima jer su razumjeli što to Katolička Crkva promiče po svojim školama, a potom što surađuju s učiteljima da se i katolička škola u Virovitici zauzima za ono što je njezin sveti Zaštitnik Ivan Pavao II. nazivao civilizacijom ljubavi. Istaknuo je da se civilizacijom ljubavi promiče ono što je pobjedničko na ovom svijetu i u vječnosti. Ustvrdio je kako je Bog ljubav i na koncu će ona pobijediti jer je jača od mržnje i od same smrti. Pozvao ih je da vjeruju toj Božjoj pobjedi i budu radosni hrvatski građani. Djeci je pak zahvalio za sve ono što su uz pomoć svojih učitelja dobroga i lijepoga očitovali u izvedenom programu.