Sjednica ravnatelja odgojno-obrazovnih ustanova Požeške biskupije

Na početku nove školske godine 2024./2025. u Dvorani sv. Lovre Biskupskog doma u Požegi, 3. listopada 2024. održana je sjednica ravnatelja odgojno-obrazovnih ustanova Požeške biskupije. Na susretu su uz biskupa Ivu Martinovića sudjelovali predstojnik Ureda za katoličke škole Požeške biskupije Ivica Žuljević, ravnatelji katoličkih gimnazija u Požegi i Virovitici – Ivica Bedeničić i Marijana Novak Stanić, ravnatelji katoličkih osnovnih škola u Požegi, Virovitici i Novskoj – Frano Barišić, Ivan Mikolić i Krunoslav Juraković te ravnateljica Dječjeg vrtića sv. Leopolda Mandića u Požegi Darija Poleti. Sastanak je započeo molitvom Trećeg časa, nakon čega je biskup Ivo pozdravio predstojnika Ureda i ravnatelje te im zahvalio na dolasku.

Istaknuo je važnim sazvati ovaj sastanak na početku školske i pastoralne godine jer katoličke škole i vrtić imaju bitnu ulogu u evangelizaciji i životu Crkve, posebno jer smo kroz katoličke odgojno-obrazovne ustanove poslani ne samo djeci i mladima, nego i njihovim roditeljima, kao i djelatnicima navedenih ustanova. Naglasio je kako u tom poslanju imamo odgovornost prema Bogu, Općoj Crkvi i Biskupiji te da je potrebno voditi brigu o tom dijelu crkvenog poslanja. Biskup Ivo je dodao kako ovom sjednicom na početku svoje službe želi podsjetiti i na ulogu koju dijecezanski biskup ima i vrši po svojoj službi i prema Zakoniku kanonskog prava. Osim toga, istaknuo je kako je uz poslanje i odgovornost koju svatko ima po svojoj službi, važna međusobna suradnja biskupa, predstojnika Ureda, ravnatelja škola i vrtića te svih djelatnika odgojno-obrazovnih ustanova. Zahvaljujući ravnateljima na vršenju njihovih službi, ohrabrio ih je i potaknuo da i dalje nastave vršiti svoju službu u skladu s crkvenim i državnim propisima te statutom škole. Naglasio je da su na prvom mjestu učenici i njihov odgoj  u katoličkim školama koji treba u duhu evanđelja pomoći roditeljima u odgoju njihove djece i da djeci bude što bolje. Pozvao je ravnatelje da budu evangelizatori i da budu osjetljivi na potrebe i složenost odgoja djece i mladih te na socijalnu dimenziju obitelji i učenika.

Na sastanku su ravnatelji prikazali djelovanje pojedinih škola i vrtića, predstavili plan i program u novoj školskoj godini i druge aktivnosti koje će nastojati ostvariti. Posebno su se osvrnuli na važnost djelovanja odgojno-obrazovnih ustanova u skladu s odgojno-obrazovnim projektom Požeške biskupije. Na koncu je biskup Ivo zahvalio predstojniku i ravnateljima na svemu što čine u školama i vrtiću za dobrobit djece, mladih i njihovih obitelji koji su nam povjereni.