Korizmene kateheze petkom

Sa željom da se u Godini Božje riječi što širem broju vjernika približi Sveto pismo i otvori njegovo neiscrpno vrelo, metoda božanskog čitanja (lectio divina) poslužila je kao temelj oblikovanju korizmenog programa petkom povezanog s pobožnošću križnog puta.

U skladu s time, prije navedene pobožnosti jedan lektor pročitat će evanđeoski tekst predstojeće nedjelje (lectio), nakon kojeg će vjeroučitelj ili svećenik predstaviti njegov sadržaj (meditatio), koristeći se građom koju će svakog ponedjeljka primati elektroničkom poštom posredstvom biskupijskog Pastoralnog centra, a moći će ga preuzeti i na službenoj internetskoj stranici Požeške biskupije. Uslijedit će zatim pobožnost križnoga puta (oratio) po kraćem obliku, koja se može zaključiti molitvom iz lectio divina, predloženom u građi. Vjernici će nakon toga ostati neko vrijeme u šutnji kako bi primljenu evanđeosku riječ o kojoj su razmišljali i na temelju koje su molili, usvojili za vlastiti život (contemplatio) nakon čega će svećenik ili vjeroučitelj dati nekoliko poticaja za ostvarivanje evanđeoskih zahtjeva u predstojećem tjednu (actio). Milostinja koju će vjernici dati za siromašne na pobožnosti križnog puta, bit će svjedočanstvo njihova srca da u život provode ono što su u razmišljanju Božje riječi usvojili. Kao i prijašnjih godina, svećenici će prikupljenu korizmenu milostinju na pobožnosti križnog puta predati u Katedrali tijekom prinosa darova na Veliki četvrtak u Misi posvete ulja.

Na svom tjednom susretu lektori, predvođeni vjeroučiteljima i svećenikom, u skladu s primljenom građom dogovorit će način ostvarivanja korizmenog programa petkom i međusobno podijeliti zaduženja. Služeći se primljenom građom, zbor lektora pripravit će se ujedno i za navještaj Božje riječi predstojeće nedjelje.

Druga korizmena kateheza - petak, 6.3.2020.