Biskupov naputak o provedbi dokumenata Apostolske pokorničarne u Požeškoj biskupiji

Svim župnim uredima Požeške biskupije dostavljeni su dokumenti: Dekret Apostolske pokorničarne o podjeljivanju posebnog oprosta vjernicima u sadašnjem stanju pandemije te Bilješka Apostolske pokorničarne o sakramentu pomirenja u sadašnjem stanju pandemije koje je Apostolska pokorničarna izdala minulog 19. ožujka.  U skladu s tim dokumentima, biskup Antun Škvorčević dao je naputak svećenicima Požeške biskupije kako će se oni provoditi. U naputku biskup piše:

„Poštovana i draga braćo svećenici!

U izvanrednim pastoralnim okolnostima, uvjetovanima opasnošću koronavirusom te ograničenih mogućnosti našeg služenja vjernicima, dostavljam vam u prilogu dokumente Apostolske pokorničarne u Rimu koji donose odredbe i upute s obzirom na slavljenje sakramenta pomirenja i postizanje potpunog oprosta u nastaloj situaciji. Molim vas da elektroničkim ili nekim drugim dopuštenim putem upoznate vjernike u svojim župama s mogućnostima da ni u najtežem stanju koje ih može snaći ne budu lišeni duhovne pomoći Crkve, koja ih kao brižna majka prati u njihovim nevoljama.

S obzirom na slučajeve velike potrebe, o kojima govori dokument o slavljenju sakramenta pomirenja, a u kojima je dopušteno podijeliti opće odrješenje vjernicima u životnoj opasnosti, u ovom trenutku na području Požeške biskupije još ne postoji stanje u kojem bi trebalo primijeniti navedenu mogućnost. Bolnički dušobrižnici pratit će situaciju zaraženih vjernika koronavirusom te će procijeniti je li potrebno za njih primijeniti opće odrješenje te će za to prethodno zatražiti dopuštenje dijecezanskog biskupa.

Dok svećenici svakodnevno slave svetu misu u župnim crkvama bez naroda, kako je to do daljnjega propisano, neka prikazuju Isusovu žrtvu ljubavi za sve one koji su povjereni njihovoj pastoralnoj skrbi, napose za bolesne, teško ugrožene, i medicinsko osoblje koje im požrtvovno služi. Budući da je u tabernakulima ostao određeni broj posvećenih hostija, svećenici će ih što prije konzumirati te za bolesnike čuvati manji broj novoposvećenih hostija.

Pratio nas u sadašnjim nevoljama Božji blagoslov i posebna zaštita Presvete Bogorodice, Zdravlja bolesnih. Uz srdačan pozdrav u Gospodinu.“, zaključuje biskup Antun.

U privitku se nalaze navedeni dokumenti Apostolske pokorničarne:

Dekret Apostolske Pokorničarne

Bilješka Apostolske Pokorničarne