PRESVETO SRCE ISUSOVO

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).

Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.

Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Mateju (Mt 11,25-30)

U ono vrijeme, reče Isus:

²⁵ »Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih , a objavio malenima. ²⁶ Da, Oče, tako se tebi svidjelo. ²⁷ Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli Otac niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti.

²⁸ Dođite k meni svi vi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. ²⁹ Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim.

³⁰ Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.«


Poticaj na razmišljanje

Jaram siromaha. Po običaju mudraca i rabina svoga vremena, Isus oko sebe sabire učenike, ali njegov jaram je lako nositi jer se on odlučno stavlja na stranu onih koje poziva. Suočen s intelektualizmom mudrih, koji su uvjereni da sve znaju, Isus se obraća neukima, ali kao jedan od njih, jer sve ono što on znade, dano mu je od Oca (r. 27). Suočen pak s legalizmom rabinâ Isus se obraća onima, koje pritišće jaram zakona i koje zakon ostavlja krivima, te im se također predstavlja kao jedan od njih. I on se je oslobodio od takvog jednog tereta, prije negoli je druge pozvao, da učine to isto (r. 28).


Molitva

Isuse, predajem u ranu tvoga Presvetog Srca samoga sebe i sve članove svoje obitelji. Molim te da me svojom predragocjenom Krvlju okrijepiš, ispuniš i zaštitiš sve članove moje obitelji. Isuse, ti si Gospodin moj i Gospodar moje obitelji, ti imaš svu vlast nad svima nama i nad svime što posjedujemo i radimo. Gospodine Isuse zaštiti svojom svetom Krvlju sva mjesta gdje živimo i boravimo, gdje se sada nalazimo, gdje radimo. Gospodine Isuse, spasi svojom Presvetom Krvlju mene i sve članove moje obitelji. Gospodine Isuse, spasi svojom Presvetom Krvi sve koje smo oštetili, ranili ili povrijedili. Gospodine Isuse, daj nam svoje ljubavi za sve ljude, osobito za one koji su nam teški, koje ne podnosimo ili ih ne volimo. Amen


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

» Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.« (Mt 11,30).