DVANAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).

Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.

Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Mateju (Mt 10,26-33)

U ono vrijeme: Reče Isus svojim apostolima: 2⁶ „Ne bojte se ljudi. Ta ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće doznati. 2⁷ Što vam govorim u tami, recite na svjetlu; i što na uho čujete, propovijedajte na krovovima. 2⁸ Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu. 2⁹ Ne prodaju li se dva vrapca za novčić? Pa ipak ni jedan od njih ne pada na zemlju bez Oca vašega. ³0 A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. ³¹ Ne bojte se dakle! Vrjedniji ste nego mnogo vrabaca.“ ³2 „Tko god se, dakle, prizna mojim pred ljudima, priznat ću se i ja njegovim pred Ocem, koji je na nebesima. ³³ A tko se odreče mene pred ljudima, odreći ću se i ja njega pred svojim Ocem, koji je na nebesima.“


Poticaj na razmišljanje

Isus zna da će poslanje njegovih učenika biti označeno progonima; uostalom »učenik nije veći od učitelja« (Mt 10,24) a Učitelj će biti odbačen i ubijen (usp. Mt 16, 21; 17, 22s.; 20, 17-19). Stoga potiče Dvanaestoricu da budu hrabri, da ne dopuste da u njima prevlada strah (rr. 26.28.31), sigurni u zaštitu koju im jamči Otac koji ih poznaje i osobno ljubi (rr. 30s.). protiv Isusovih učenika rasplamsat će se progon, jer je riječ koju oni navješćuju riječ istine koja razotkriva laži, kompromise i izmotavanja, tako draga onome koji se ne želi obratiti ljubavi.

Pa ipak je moraju navješćivati svima; i istina će pobijediti, kao što svjetlo pobjeđuje nad tamom (rr. 26s.). Zadaća svjedočiti za Isusa i navješćivati njegovu riječ nije pridržana uskom krugu osoba, nego svaki učenik – sjedinjujući njegovu sudbinu s onom Učiteljevom – pravi je svjedok i apostol. I baš takvo svjedočanstvo Isus veže uz stvarno zajedništvo sa sobom u međusobnoj pripadnosti (r. 32). Naprotiv, onoga tko za nj ne svjedoči, ni on neće priznati svojim učenikom pred Ocem (r. 33).


Molitva

Gospodine, učini me svjedokom svog Evanđelja!

Daj mi hrabrosti da ne zaniječem da te poznajem, kad se kolege smiju govoreći o tebi kao o nekom mitu a o tvojim sljedbenicima kao o otuđenoj čeljadi. Daj mi snage da se ne uplašim, kad primijetim da ponašati se u skladu s tvojim naučavanjem može značiti biti gubitnik i naići u društvu na mnoga zatvorena vrata. Daj mi radost da znam da sam s tobom, kad sam udaljen od prijatelja koju molitvu i euharistiju smatraju gubljenjem vremena. Daj da prevladam svaki ljudski obzir i da se ne zastidim evanđelja onda kad vjernost njemu sa sobom donosi osjećaj da sam ‘drugačiji’ od velikog mnoštva koje određuje način mišljenja i ponašanja.

Gospodine, učini me svjedokom svog Evanđelja!


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Gospodine, ti si moj spasitelj« (usp. Jer 20,13).