TRINAESTA NEDJELJA KROZ GODINU

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).

Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.

Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Mateju (Mt 10,37-42)

U ono vrijeme reče Isus svojim učenicima:

³⁷ »Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan. Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan. ³⁸ Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan. ³⁹ Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga. ⁴⁰ Tko vas prima, mene prima, a tko prima mene, prima onoga koji je mene poslao. ⁴¹ Tko prima proroka jer je prorok, primit će plaću proročku; tko prima pravednika jer je pravednik, primit će plaću pravedničku. ⁴² Tko napoji jednoga od ovih najmanjih samo čašom hladne vode zato što je moj učenik, zaista, kažem vam, neće mu propasti plaća«.


Poticaj na razmišljanje

Učenik poslanik je nedvosmisleno pozvan biti čovjek vjere i slobodni čovjek: riječ koju naviješta zahtijeva da ništa ne potamni jasnoću, transparentnost. Zbog toga njegov je životni stil trijezan (usp. Mt 10,9-10), a osjećajne veze su stupnjevito uređene po ljubavi za Isusa (r. 37). To je za učenika apsolutna vrijednost, koja ga osposobljava da se suoči s patnjama, pa i sa smrću (r. 38s.).

Također i onaj koji prima poslanika živi u snažnoj povezanosti zajedništva s Isusom i s Ocem: budući da, prema općem poimanju u židovstvu, poslanik je jednak onome koji ga šalje, tko prima poslanika prima Isusa i, u njemu, prima Oca koji ga je poslao (r. 40). Tako čineći očituje konkretnu vjeru, poniznu i služiteljsku ljubav: isto tako, tko poslaniku otvara kuću i srce surađuje u širenju kraljevstva Božjega i stoga ima udjela u blaženstvu samoga poslanika (r. 41s.).


Molitva

Oprosti mi, Gospodine: zatvorio sam vrata mog srca i mog doma; pokatkad iz straha, mnogo puta iz lijenosti. Oprosti mi, Gospodine. No htio bih također reći: oprosti mi brate, sestro, što niste u meni pronašli mjesto za počinak, sigurno mjesto gdje se možete osjećati ‘kod kuće’. Da, oprostite mi! Znam da je moguće živjeti drugačije, dopustiti da ljubav kruži oko nas kako bi se mnogi mogli njome nasititi.

Stoga te još jednom molim, moj Bože: daj da hodim s tobom u novom životu, bez straha od lažnih smrti, bez sumnji u nikoga, bez podizanja prepreka. Da od pouzdanja i spremnosti na dijeljenje opet ne učinim pripjev dobrih nakana ili trenutnih duhovnih krilatica, već da se to iskustvo uvijek iznova događa svaki dan. Da dopustim da mojim venama teče tvoj život uskrsloga, i da učini da svijet procvjeta u djela prave ljubavi.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Da i mi hodimo u novosti života« (Rim 6,4).