Utorak trinaestog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).

Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.

Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Mateju (Mt 8,23-27)

U ono vrijeme, ²³ kad Isus uđe u lađu, pođoše za njim njegovi učenici.

²4  I gle, žestok vihor nasta na moru tako da lađu prekrivahu valovi. A on je spavao. ²⁵ Oni pristupiše i probudiše ga govoreći: »Gospodine, spasi, pogibosmo!«

²⁶ Kaže im: »Što ste plašljivi, malovjerni?« Tada ustade i zaprijeti vjetrovima i moru te nasta velika utiha.

²⁷ A ljudi su u čudu pitali: »Tko je taj da mu se i vjetrovi i more pokoravaju?«


Poticaj na razmišljanje

Od čuđenja do vjere. Izvještaj o stišavanju oluje na moru otkriva Matejevo posebno zanimanje za postupno uvođenje u vjeru. Spontano čuđenje učenikâ nad Isusom malo pomalo će se razjasniti. Oni još nisu prispjeli do istinske vjere, ali su već preplavljeni zapanjenošću i čuđenjem, koje se obično iskazuje Bogu stvoritelju, gospodaru počéla od kojih je sazdan svijet. Tko uostalom može tvrditi da je njegova vjera potpuno čista? Koliko mnogo razočaranja i drugotnih motivacija često priskaču vjeri u pomoć, kako bi se ona mogla izraziti!


Molitva

Gospodine, ja vjerujem, ali moja je vjera tako nesigurna. Neprestano me salijeću sumnje. Ponekad zalutam i izgubim se u traganju za nečim nedokučivim i naprosto previše tajnovitim za mene malog, običnog čovjeka.

Razbistri, Gospodine, sve moje misli, da svjetlost kojom me obasipaš osvijetli svaki kutak duše koja traga za Istinom. Pokaži mi sebe, jer žarko želim osjetiti snagu tvoje blizine. Želim biti poput apostola koji su, neustrašivo poneseni Duhom Svetim, postali dionicima tvoje ljubavi. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Što ste plašljivi, malovjerni? « (usp. Mt 8,26).