Srijeda trinaestog tjedna kroz godinu

Dragi vjernici i svi koji sa zanimanjem pratite internetski portal Požeške biskupije!

Tijekom ove Godine Božje riječi »želimo u župama i obiteljima, u skupinama i pojedincima naše Biskupije, usred žurbe i buke svijeta, pronalaziti vrijeme sabranosti i tišine, čitanja i razmišljanja Svetog pisma, da bismo u svjetlu Božje objave bolje razumjeli njegov naum o nama, novim opredjeljenjem živjeli svoj kršćanski poziv, i bili potpunije dionicima spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu, jedinom otkupitelju čovjeka.« (Proglas otvorenja Godine Božje riječi u Požeškoj biskupiji).

Radi toga, pored nedjeljnih cjelovitih liturgijskih čitanja i njihova razmatranja po metodi lectio divina svakodnevno stavljamo na našu biskupijsku web-stranicu evanđelje koje se toga dana čita u svetoj misi, kako biste odvojili određeno vrijeme i u svojim ga domovima čitali, zatim uz pomoć malog komentara koji ga slijedi razmišljali i njegov sadržaj usvojili za život, te zaključili s dodanom molitvom.

Neka na taj način Božja riječ u trenutnim životnim okolnostima bude svjetiljka, ohrabrenje i utjeha na našem životnom putu.


Čitanje svetog evanđelja po Mateju (Mt 8,28-34)

U ono vrijeme,

²⁸ kad Isus dođe prijeko u gadarski kraj, eto mu u ususret dvaju opsjednutih: izlazili su iz grobnica, silno goropadni , te nitko nije mogao proći onim putem. ²⁹ I gle, povikaše: »Što ti imaš s nama, Sine Božji? Došao si ovamo prije vremena mučiti nas?« ³⁰ A podalje od njih paslo je veliko krdo svinja. ³¹ Zlodusi ga zaklinjahu: »Ako nas istjeraš, pošalji nas u ovo krdo svinja.« ³² On im reče: »Idite!« Oni iziđoše i uđoše u svinje. I gle, sve krdo jurnu niz obronak u more i podavi se u vodama. ³³ A svinjari pobjegoše, odoše u grad te razglasiše sve, napose o opsjednutima. ³4  I gle, sav grad iziđe u susret Isusu. Kad ga ugledaše, zamole ga da ode iz njihova kraja.


Poticaj na razmišljanje

Svladati otpor. Dok drugi evanđelisti o ozdravljenju opsjednutog poganina pripovijedaju u kontekstu Isusova susreta s poganskim narodima, Matej u tom događaju već vidi prve nagovještaje Isusove muke. Isus može s lakoćom pobijediti demonske sile, međutim mnogo će mu teže biti svladati ljudski otpor.


Molitva

Gospodine Isuse, Ti vladaš čitavim svemirom i mi Te slavimo u ime Tvojega stvorenja. Molimo te, zaštiti nas svojom predragocjenom krvi koju si za nas prolio na križu od svih sotonskih sila koje vrebaju na nas, na naše obitelji i našu zemlju. Marijo, naša Majko, štiti i zagovaraj nas i naše obitelji. Zaogrni nas svojim plaštem ljubavi da se prestraši neprijatelj. Sveti Mihaele i naši anđeli čuvari, branite nas i naše obitelji u borbi protiv svega zla koje obilazi svijetom. Amen.


Tijekom dana više puta ponovi i živi riječ:

»Hrabri budite – ja sam pobijedio svijet« (Iv 16,33).